Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Ost- & kexskola

Med några enkla knep kan du höja smakupplevelsen av ost och kex. Precis som med vin finns det mycket att upptäcka.

Rumstemperatur

Låt osten ligga framme i rumstemperatur någon timme innan den serveras. Då kommer alla smaker till sin rätt.

Nötter

Nötter är mycket gott till kex och ost. Hela eller grovt hackade. Prova t.ex. valnötter, hasselnötter eller pinjenötter.

Sött + salt = sant

Att kombinera sött och salt är ljuvligt. Ostar och kex är ofta salta, medan viner och frukter har sötma.

Äta kanten?

Rent praktiskt håller osten fukten tack vare kanterna och de bör vara kvar när du serverar den. Och de går absolut att äta.

Frukt

Årstidens bästa ger ett extra tillskott även till ostbrickan. På sommaren kan det vara gott med jordgubbar och körsbär. Päron och sharonfrukt är exempel på två söta favoriter som finns större delen av året.

Den mildaste först

Smaklökarna är känsliga och dämpas av starka smaker. Därför bör du servera de mildaste ostarna och tillbehören först. Börja med färskost, hårdost och vitmögelost, fortsätt med getost, tvättad kittost och sist blåmögelost.

Fikon

Söta, färska fikon är inte lätt att hitta i Sverige. Som väl är passar alla typer av fikonmarmelader och chutneys utmärkt till kex och ost.