Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Tilltugg, mingelmat och smårätter

ost_kex_snurra

Utvalda serveringsförslag

Vi har samlat utvalda serveringsförslag i en lättöverskådlig guide.

Ladda hem guiden (pdf).

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS
  • email

Surdegskex med vitmögelost och marmelad

Surdegskex och vitmögelost toppat med en marmelad på hallon eller körsbär smaksatt med lakrits.

Tunna Dinkelkex med löjrom och avocadofraiche

10 port

100 gram löjrom
½ dl crème fraiche
1 mogen avocado
Salt, peppar och citronsaft efter egen smak
Dill

Vispa crème fraichen hård och tillsätt den mosade avokadon, blanda försiktigt. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Strax före servering fördelar du röran på Tunna Dinkelkex. Toppa med löjrom och en dillvippa.

Lätta Dinkelkex med blåmögelost och inlagda päron

Lätta Dinkelkex med en krämig blåmögelost och sötstarka senapsmarinerade päron.

Salinas med färskost, jordgubbar & balsamico

Salinas med en frisk naturell färskost toppad med en jordgubbe och balsamicokräm.

Fina Rågkex med getost, honung och pinjenötter

Den sträva getosten får en extra dimension med flytande honung och pinjenötter. Ett grovt kex som Fina Rågkex matchar smakerna.

Salinas med kittost och pistagenötter

Pistagenötter är ”kryddiga”. De står sig fint på en Salinas med tvättad kittost. Ett öl med sötma, t ex porter passar bra.

Råg Crostini Chili

Till recepten

Små Digestive Oliv med kittost, päron & kummin

Små Digestive Oliv med rödtvättad kittost och päron toppad med kumminfrön.

Surdegskex med getost och blåbär

Surdegskex tillsammans med getost och blåbär. Ringla gärna lite flytande honung över.

Havssaltade kex med hårdost och pistagenötter

En ost med lite sötma t ex Grevé eller Emmenthaler passar perfekt till det salta kexet och nötterna.

Havssaltade kex med vitmögelost och sharon

Havssaltade kex med vitmögelost och sharonfrukt är saftigt och ljuvligt gott. Ett mjukt rött vin blir det lilla extra.

Lätta Dinkelkex med vitmögelost och päron

Lätta Dinkelkex med en vitmögelost får en härlig fräschör med nyskurna söta päronklyftor. Nötter i alla smaker som topping ger spännande extra smak. Hela eller grovhackade.

Utvalda serveringsförslag

Vi har samlat utvalda serveringsförslag i en lättöverskådlig guide.

Ladda hem guiden (pdf).

Små Digestive Oliv med färskost, äpple & pepparrot

Riv ett sötare äpple samt en bit pepparrot och blanda med 100 gram naturell färskost. Garnera med rivet äpple.

Salinas med vitmögelost och torkade aprikoser

All torkad frukt har en mer påtaglig sötma som passar perfekt till saltare ostar. Lägg hackade aprikoser på vitmögelost, en perfekt kombination med Salinas.

Små Digestive Oliv med kittost, syltad ingefära & kummin

Små Digestive Oliv med rödtvättad kittost och syltad ingefära toppad med kummin.

Havssaltade kex med räkor och färskost smaksatt med västerbottenost och pepparrot

10 port

250 gram färska räkor
1 burk matlagnings yoghurt
½ dl riven Västerbottenost
½ dl färskriven pepparrot
1 msk olivolja
Salt, peppar och citronsaft efter egen smak
Smörgåskrasse

Häll Yoghurten i ett kaffefilter dagen innan och låt vasslan rinna av under natten. Blanda färskosten med Västerbottenost och pepparrot. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Strax före servering fördelar du ostkrämen på Havssaltade kex. Toppa med räkor och smörgåskrasse.

Havssaltade kex med färskost, örter och honung

Havssaltade kex med naturell färskost som blandas upp med färska örter och honung. Använd säsongens bästa örter, t ex basilika. Smaksätt med honung, ca en matsked per 100 g färskost.

Salinas med camembert, balsamico och inkokta aprikoser

10 port

1 st Camembert 250 gram
5-10 torkade aprikoser
2 msk råsocker
1 dl vatten
3 sprut balsamico

Strimla aprikoserna, sjud alla ingredienser på svag värme i 10 min låt kompotten svalna och stå till sig innan servering.

Lätta Rågkex med rökt makrillröra

10 port

150 gram rökt makrillfilé
1 dl crème fraiche
3 msk finhackad dill
Salt, peppar och citronsaft efter egen smak
Gräslök

Vispa crème fraichen hård och tillsätt den finfördelade makrillen och dillen, blanda försiktigt. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Strax före servering fördelar du röran på Lätta Rågkex och toppar med hackad gräslök.

Fina Rågkex med getost och färska fikon

Smaken av färska söta fikon gifter sig fint med krämig getost på Fina Rågkex.

Små Digestive Oliv med blåmögelost & honungsrostade valnötter

Rosta valnötterna i het panna. När nötterna fått färg, ringla över 1 msk honung och dra ifrån pannan från värmen. Läggs på en krämig och salt blåmögelost på Små Digestive Oliv.

Fina Rågkex med getostkräm och färska örter

Blanda getost med en klick crème fraîche eller grädde så blir osten lite mjukare. Blanda i t ex citronmeliss eller basilika. Önskar du lite sötma, ringla över lite honung.

Digestive med gorgonzola med vaniljkokta björnbär

10 port
300 gram Gorgonzola
2 dl björnbär
2 msk råsocker
1 vaniljstång
½ dl vatten

Snitta vaniljstången och lösgör fröna, sjud alla ingredienser på svag värme i 10 min. Låt kompotten svalna och stå till sig innan servering.

Råg Crostini Havssalt

Till recepten