Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

En underbar dag på Almnäs Bruk

Wrångebäcksost

Och sensommarvädret håller i sig, visst är det för härligt! I tisdags hade vi nöjet att tillsammans med deltagare från vår ostskola besöka vackra Almnäs Bruk – ett av Sveriges största ekologiska lantbruk som bland annat sysslar med ostproduktion. Nitton glada deltagare färdades med buss till trakterna utanför Hjo vid Vätterns strand, rent otroliga omgivningar med mycket historia att berätta.

Ostarna från Almnäs Bruk är flerfaldigt prisbelönta. Wrångebäcksost och Almnäs Tegel är två av de ostar som ystas här – båda två är opastöriserade hårdostar som tillverkas i samma stil som alpostar som Gruyère och Comté.

På Almnäs fick vi träffa Thomas, som tillsammans med sina syskon driver verksamheten, och Elisabeth som är ansvarig för ystningsprocessen. Elisabeth är en av de småskaliga ystare som arbetat allra längst och är en av dem i Sverige som har mest erfarenhet, hon ystar även i sin egen verksamhet Påverås Mejeri.

Vi fick en full rundtur som inkluderade en inblick i ystningen, en tur i de olika ostkällarna, intressanta fakta om gårdens historia och härliga smakupplevelser. Först ut var Elisabeths egen ostkaka (självklart gjord på egen råvara) serverad med en gudomlig hallonsylt, även den hemgjord! Vi blev även serverade en härlig lunch, en mustig soppa med husets egen pesto gjord på Wrångebäcksost. Avslutningsvis fick vi även möjlighet att prova ostarna i sin hemmamiljö. Jag kan lova att vi var mätta! När vi lämnade Almnäs Bruk var vi alla fulla av nya intryck och massor av inspiration. Nu är vi ivrigt redo att ta oss an hösten!

Stort tack till Thomas, Birgit, Elisabeth och alla andra medarbetare på Almnäs Bruk för en fantastisk dag!

Lämna en kommentar