Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Pecorino

Fortsatt sol?

 
Nu är jag tillbaks på kontoret ”på riktigt” igen efter lång och helt underbar semester – Italien och svenska västkusten har visat sig från sina bästa och varmaste sidor. Som ni förstår började vi vår semester i Italien och lagom till att värmen kom till Bohuslän anslöt familjen Svensson.
Har ni …

Tryffel får avsluta fantastiska 2013!

Tryffelbrie och tryffelpecorino

Det börjar bli dags att summera året som gått och man kan väl inte annat än säga att det varit ett fantastiskt år – med Saluhallen nyöppnad och kreativiteten på topp!
Jag, Glenn, Charlie och Rasmus kommer avsluta detta år i goda vänners lag, som vanligt i sällskap med våra närmaste …

Sparris och toskansk pecorino

Pecorino

Idag är det den sista april, det betyder att det är kungens födelsedag, Valborgsmässoafton och förhoppningsvis vårvärme på G på riktigt, i alla fall här i södra Sverige. Mina nyplanterade krukor bör nu kunna stå ute även nattetid utan att frysa ihjäl. Men vem vet?
Igår gillade jag en statusuppdatering på …

Tryffel

Gotländsk tryffel, foto: Christian Ericsson

Snacka om indiansommar, vilka dagar vi haft!
Men nu är det höst i luften igen och man börjar längta efter mysiga kvällar framför brasan, sorgsna sånger av Lars Winnerbäck, rödvin och så klart tryffel.
Det finns både vit och svart tryffel. Denna lilla ädla knöl från framför allt Italien och Frankrike är …

Unga ostar

Manchego

Andra veckan på semestern, livet känns ganska bra nu och det börjar infinna sig ett lugn omkring mig.
Jag har bestämt mig för att inte låta vädret styra mig utan bara stortrivas hela sommaren, vare sig det är regn eller solsken. Man får helt enkelt anpassa sig efter vad vädret och …

Lucka 11: Pecorino Toscana

Hårdosten Pecorino Toscana är den enda osten från Toscana som har fått SUB, skyddad ursprungsbeteckning (området omfattar även delar av Umbrien och Lazio). Namnet Pecorino är ganska nytt. Fram till slutet av andra världskriget hade alla områden i Toscana sitt eget namn för sin cacio (ost) men tillverkningsmetoderna var i …

Fest på Vrångö

Nu har vi kommit hem från Skåne och anlänt en ö i Göteborgs södra skärgård, Vrångö! Min mamma har hus här sedan några år tillbaks och vi har därför möjlighet att få njuta av ett saltstänkt och förhoppningsvis soligt Vrångö i två veckor framöver. Just nu blåser här storm och …

Våren är här!

Våren är här och överallt arbetar små skott, lökar och blad med att komma upp ur marken eller slå ut på ett träd. Titta bara på björken va söta små arbetande musöron den har nu, ”då e det dags att beskära rosen” säger min granne med den perfekta trädgården.

Gula ostar

Solen skiner igen efter några dagar med ösregn och jag känner hopp om vår igen. I helgen som var hade vi lite gäster hemma, ett par vi ganska nyligen lärt känna därför kändes det som om att ost var ett måste.
Redan för två veckor sedan hade vi bjudit …