Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: rosévin

Sju sorters blommor

I dag när jag hade parkerat bilen efter att ha gjort några ärenden inför den stundande semestern kunde jag inte låta bli att plocka lite vilda blommor. Lustigt nog blev det just sju sorter, kan det betyda att jag kommer få en speciellt kärleksfull sommar…?
Svår fråga, då jag redan har …

Medelhavsvärme!

Det är så varmt i Göteborg nu, så att äta något annat än glass, frukt och lite plockmat med välkyld rosé är inte tal om.
Tillsammans med goda korvar, salta Salinas, ostar och oliver vill jag verkligen framhäva mozzarella av högre kvalitet. Håll utkik, för lite här och var i bättre butiker …

Fortsatt sol?

 
Nu är jag tillbaks på kontoret ”på riktigt” igen efter lång och helt underbar semester – Italien och svenska västkusten har visat sig från sina bästa och varmaste sidor. Som ni förstår började vi vår semester i Italien och lagom till att värmen kom till Bohuslän anslöt familjen Svensson.
Har ni …

Äntligen lite sommarfeeling

Nyligen hade Glenn en provning med tema ”Sommar och rosé”. Som tur var lyckades han pricka in en av de fina dagarna.
Det finns en hel uppsjö av roséviner på Systembolaget numera och ett av vinerna som provades har blivit lite av en favorit här hemma. Vinet var Marlborough Estate från Nya …

Gott enkelt och billigt

I morgon är det midsommarafton och enligt väderkartan ska solen lysa i västsverige. Stina och Max laddar för fest det blir en midsommar utan regn!
Här kommer några rader om rabarberdesserten som lovat, gjord av den andra hälften av yoghurtkrämen.
Jag gör allt dagen innan, så hinner både yoghurten rinna av ordentligt …

Midsommarafton närmar sig

Vi har haft toppenväder i Göteborg i en månad nu, men i gårdagens GP läste jag att det var väderförändringar på gång. Så klart, för på fredag är det ju midsommarafton och då skall det så klart regna… Vill inte vara negativ, men vad typiskt!
Här kommer ett tips på hur …

Plommon!

Plommonkompott

Hösten är här, härom dagen blev det kallt i Göteborg – men vad den är vacker. I Sävedalen där jag bor har vi sett regnbågen nästan dagligen den senaste veckan, skiftande och magiskt väder!
Området jag bor i är säkert hundra år och det betyder många gamla fruktträd, tyvärr har vi …

Semester

Vattenmelon, lufttorkad skinka och ricotta

Sista veckan innan semestern, jag känner mig stressad och helt slut på samma gång – någon som känner igen sig?
Midsommarhelgen flöt på bra och vi klarade oss nästan helt utan regn under fredagen, och nästan får man väl vara nöjd med. Helgen avslutades med söndagsmiddag hemma hos oss, storfamiljen = …

Ost-Hugo 99 år

Rosor och rosmarin

Nu är det vår, nästan försommar, i Göteborg knoppar det så att det nästan går att höra hur träden slår ut!
Idag skulle min morfar ha fyllt 99 år, min morfar Ost-Hugo. Tänk vad jag har mycket att tacka honom för och tänk vad otroligt roligt det hade varit att få …

Valentines dag

Coeur de Neufchâtel

Idag är det Alla Hjärtans Dag, en dag skapad av handeln för att få sålt så mycket Kina-tillverkat skräp som möjligt. Själv fastnade jag på Lagerhaus igår eftermiddag så Glenn får en Elvis-flaskdiskborste som jag tror skall funka till vår vinkaraff. Tror ni att han kommer bli glad och känna …

Emmadagen

Igår var det min lillasysters namnsdag och hon var här på Vrångö och hälsade på oss, nu är det nämligen ö-dags för oss igen. Men denna gången på en ö utan cykelförbud, bra tycker Charlie och Rasmus. Vrångö är min mammas smultronställe och en ö som ligger längst ut i …

Käringön

Manchego och Mancebo

Äntligen är vi framme och kan andas ut. Vi både fick parkering och hann med båten, ett ständigt orosmoment när det skall semestras på ö. Varje gång vi packar bilen hemma i Sävedalen på väg till Käringön eller Vrångö är Glenn och jag nära att ryka ihop. Och om sanningen …

Unga ostar

Manchego

Andra veckan på semestern, livet känns ganska bra nu och det börjar infinna sig ett lugn omkring mig.
Jag har bestämt mig för att inte låta vädret styra mig utan bara stortrivas hela sommaren, vare sig det är regn eller solsken. Man får helt enkelt anpassa sig efter vad vädret och …

Mimolette – ett lagrat bowlingklot

Mimolette

Två av mina arbetskamrater åker söderut imorgon, till Medelhavet. Nej, jag är inte det minsta avundsjuk. Jag sitter ensam på ostlagret och sommarregnet öser ner utanför fönstret. Och jag som hade tänkt rida ut en sväng i eftermiddag.
Kanske blir det så att jag stannar kvar här istället, går en trappa …

Värmen kommer med marmelad

Saint Marcellin

Är värmen tillbaks? Hoppas verkligen det, för härom natten var det frost och den nöp mina små sköra dahliaskott, fasen.
Men till helgen lovas sommarvärme igen och då passar det väl bra med ett hett marmeladtips, gott till både ostar och grillat!

Het paprika- och chilimarmelad
2 paprikor
1 gul lök
1 chilifrukt
4-5 msk råsocker
1 …

Lucka 15: Banon

Getosten Banon, som kommer från bergen i Provence, är lite speciell på det sätt att den även tillverkas på enbart komjölk och också då kallas Banon. Perioden då den inte tillverkas på getmjölk är ungefär mellan jul och påsk då getterna går i sin. Efter att man har lagrat osten …

Våren är här!

Våren är här och överallt arbetar små skott, lökar och blad med att komma upp ur marken eller slå ut på ett träd. Titta bara på björken va söta små arbetande musöron den har nu, ”då e det dags att beskära rosen” säger min granne med den perfekta trädgården.