Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Små Digestive

Cados på Utvaldas vis

I veckan har Glenn gjort sina egna Cados i saluhallen, Cados är ”behandlad” Camembert.
Man börjar med att picka osten och sedan lägga den i mjölk spetsad med Calvados 80/20. Efter två dagar tar man upp osten och rullar den i skorpmjöl. Men Glenn var så rolig så han krossade Utvaldas …

Midsommar

Nu är det äntligen dags att förklara den riktiga sommaren här, i dag är det midsommarafton och tid till fest.
Vi ska som vanligt fira hos min kompis Stina och just nu ser det ut att bli en midsommar med någorlunda bra väder, tjohoo!
Som alltid är vi ansvariga för osten och …

Plommon

För er som har plommonträd gissar jag att lyckan är fullkomlig nu, är det ett bra plommonår tro?
Hur som haver så har Glenn köpt hem fantastiska plommon från Kungstorget nästan dagligen förra veckan.
Många söta viner som till exempel Tokaj eller portvin påminner ju mycket om plommon och just  därför är …

Fredagsmys

I dag är det fredag och en efterlängtad sådan, känner mig tröttare än tröttast. Kanske för att veckan gått i ett, med anledning av att vi var lediga i Sälen förra veckan.
I vilket fall som helst så hämtade jag barnen vid tre för att ta dom med mig in till …

Mer plommon!

Solen bara skiner och skiner och jag bara njuter och njuter – vilken höst!
Jag lovade er ytterligare ett recept med plommon och här kommer ett som jag gjorde häromveckan. Många gånger upplever jag att när marmelad får stå några dagar så försvinner beskan. Garvsyra kan vara påtagligare i nykokt sylt …

Enkelt glöggtilltugg

Mitt kök - ädeloströra med fikon i cognac

Igår var det Lusse, vi firade på dagis med ljuvligt söt barnsång och grötfrukost, mysigt.
Vill passa på att göra lite reklam för mig själv i tv-rutan! Röran på ädelost och fikon i cognac jag gjorde i morse i Mitt Kök är superenkel och jättemumsig.
Trevlig tredje advent på er där ute …

Äntligen adventstider

Advent

Nu är det äntligen dags att plocka fram ljusstaken och damma av det första pyntet! Advent är en härlig tid, fylld av förväntan. Glöggpartyn trängs med underbara lussande ungar och smygande med paket. För visst har vi längtat och väntat? Det har i alla fall jag.
Detta rasande goda recept bjöd …

Het kombo!

Het asiatisk röra

Nu är påskhandeln i full gång och det är så trevligt att se alla kända ansikten i Saluhallen. Tack alla ni som stod ut med att vänta under de elva månader vi hade stängt!
Pratade med en kompis häromdagen (vin-Lena), som varit och ätit på restaurang Vrå i Göteborg och det …

Oståret 2013

Så var det ett nytt ostår. Tänk vad inrutat livet hade varit om ett år bara gick ut på ost, men ibland känns det så. Troligtvis är jag inte ensam om att känna så inför sitt yrke och ost är säkert många gånger mycket roligare och godare än till exempel …

Ädelost och pepparkakor

Ädelost och pepparkaka

I fredags pratade jag pepparkakor och ädelost på tv4.se/mitt-kök. Dessutom visade jag hur man gör en ostkräm med pepparkakskryddor som smakar underbart på Små Digestive!
Här i Saluhallen är det fullt upp inför den officiella invigningen som går av stapeln på onsdag – 12/12/12! Vi är väldigt förväntansfulla, det kommer att …

SOL eller REGN?

Chaource

Midsommar närmar sig med stormsteg och man börjar känna den där lite obehagliga känslan inom sig – kommer det eller kommer det inte att bli bra väder? Allt blir så jäkla jobbigt om det skulle regna!
Som vanligt skall vi till Stina och Max, en tradition som jag absolut inte vill …

Hoppas på snö!

Roquefort, päron, valnötter

December månad rusar fram i ilfart och till helgen är det redan fjärde advent, känns lite konstigt då kung Bore lyser med sin frånvaro. I Göteborg öser regnet fortfarande ner och stormbyar har blivit vardagsmat, suck!
Men som trogen julanhängare kämpar jag på med mina glöggtilltugg för den drycken kan man …

Julmustkokta dadlar

God Fortsättning på er alla ostkompisar, och tack alla kära kunder som gjort även denna jul till en ostens och kexets högtid. Både i kexfabriken och ostbutiken i Saluhallen har vi jobbat hårt och fått iväg massor av godsaker till förhoppningsvis nöjda kunder.
Har ni någon Stilton kvar? I så fall, …

Lucka 21: Stilton i krus

Stilton är en blåmögelost som kommer från England, närmare bestämt tre counties: Derbyshire, Leicestershire och Nottinghamshire. Och för att komma med mera siffror så är det bara sju mejerier som tillverkar Stilton, men de producerar över en miljon Stiltonostar per år. Osten är döpt efter staden Stilton och dess popularitet …

Lucka 18: Mont d’Or

Vacherin du haut-Doubs, eller Mont d’Or som den också kallas, är en tvättad kittost med sitt ursprung i Mont d’Or-massivet i alperna. Det är en ost som tillverkas på komjölk från augusti och under hela vinterhalvåret av djur som betar på över 700 meters höjd. När mjölken har koagulerat så …

Lucka 16: Langres

Den tvättade kittosten Langres kommer från Bourgogne, närmare bestämt från staden Langres som ligger nordost om Dijon. Den tillverkas enligt gammal sed på helfet komjölk från Champagne humide, vilket är ett område på gränsen mellan Bourgogne och Champagne. Uppe på osten finns det en liten fördjupning som kallas fontaine, i …

Lucka 14: Saint Nectaire

Den tvättade kittosten Saint Nectaire kommer från de bergiga regionerna runt Mont-Dore, Auvergne. Korna får gå i betesområden som ligger på över 1000 meters höjd, och där är floran kraftfull och varierande med inslag av många olika örter som växer i de här vulkaniska områdena. Osten tillverkas både morgon och …

Lucka 13: Brillat Savarin

Färskosten Brillat Savarin är en av världens mest välkända ostar av typen triple-crème. Under tillverkningen berikas mjölken med grädde, vilket resulterar i mycket milda och krämiga ostar med en fetthalt på cirka 70–75 procent.
Osten började tillverkas redan i slutet på 1800-talet men det var inte förrän på 1930-talet som Henri …

Lucka 12: Stilton

Stilton är en blåmögelost som kommer från England, närmare bestämt tre counties: Derbyshire, Leicestershire och Nottinghamshire. Och för att komma med mera siffror så är det bara sju mejerier som tillverkar Stilton, men de producerar över en miljon Stiltonostar per år. Osten är döpt efter staden Stilton och dess popularitet …

Lucka 10: Skärvångens Rosa-Lina

Skärvångens Rosa-Lina är en tvättad kittost från Skärvångens Bymejeri i Jämtland, som ägs och drivs av tre familjer sedan 1999. Deras specialitet är att tillverka dessertostar av mjölken från byns ko- och getbestånd, men man köper även in mjölk från grannbyar för att klara av sin produktion.
Rosa-Lina är en tvättad …

Next Page →