Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Kung Oscar

Skåprensning

Inför julen tycker jag att det är härligt att få lite nytt utrymme i skåpen. Det kan behövas, då Glenn ibland anklagar mig för att ha lite många saker hemma. Han kan till exempel komma med en kommentar i stil med: ”Italien ringde och frågade var deras pastalager tagit vägen.” …

Dan före dan före dopparedan!

Stilton Colston Bassett

Idag är det fjärde advent och julen står verkligen för dörren, jag vill passa på att ge er ett litet gourmet-tips (och en förmaning) innan julafton. I morgon den 23 december spås det bli en lugnare handel än andra år då vi svenskar haft gott om tid att handla i …

Nu är det jul!

Stilton

Så är den då äntligen här, julen. Oh vad mysigt men oj vad stressigt.
I saluhallen är folk som tokiga, alla ska handla godsaker inför julhelgen.
En av de absolut mest sålda ostarna är Stilton, engelsk blåmögelost som finns i både krus och lösvikt. Många tror nog att osten i krusen är …

Hoppas på snö!

Roquefort, päron, valnötter

December månad rusar fram i ilfart och till helgen är det redan fjärde advent, känns lite konstigt då kung Bore lyser med sin frånvaro. I Göteborg öser regnet fortfarande ner och stormbyar har blivit vardagsmat, suck!
Men som trogen julanhängare kämpar jag på med mina glöggtilltugg för den drycken kan man …

Goda glöggtillbehör

Glögg, Chèvre, Saint Agur

Ja då var den här, denna fantastiska jul, jul jul strålande jul!
I helgen var vi i Stockholm, min familj och jag. Vi hälsade på hos min storasyster för att gemensamt fira första advent med att gå på Skansens julmarknad. Skansens julmarknad är helt fantastisk, en jätteeloge till alla underbara människor …

Lucka 21: Stilton i krus

Stilton är en blåmögelost som kommer från England, närmare bestämt tre counties: Derbyshire, Leicestershire och Nottinghamshire. Och för att komma med mera siffror så är det bara sju mejerier som tillverkar Stilton, men de producerar över en miljon Stiltonostar per år. Osten är döpt efter staden Stilton och dess popularitet …

Lucka 19: Saint Agur

Blåmögelosten Saint Agur är en av de populäraste blåmögelostarna hos gemene man och anledningarna är många. Den görs på komjölk och är berikad med grädde. Detta gör att den är väldigt krämig i konsistensen och mild i smaken, och har inte samma sälta som mer traditionella blåmögelostar. Faktum är att …

Lucka 13: Brillat Savarin

Färskosten Brillat Savarin är en av världens mest välkända ostar av typen triple-crème. Under tillverkningen berikas mjölken med grädde, vilket resulterar i mycket milda och krämiga ostar med en fetthalt på cirka 70–75 procent.
Osten började tillverkas redan i slutet på 1800-talet men det var inte förrän på 1930-talet som Henri …

Födelsedag med pepparkaksbrie!

Idag fyller mina små killar två år och jag har bjudit hem lite släktingar på varm soppa och gott bröd. Men självklart vill jag fira med er kära läsare också och det gör jag genom att tipsa om ett gott glöggtillbehör som jag har tänkt att börja vårt födelsedagsfirande med.
Pepparkaksfylld …

Tidigt julmys med Chaumes och äpplen

Snön vräker ner över Göteborg idag. Den kommer flygande från alla håll, typiskt västkustfenomen tror jag. Men man kan inte säga annat än att man får lite julkänslor mitt i snökaoset, och till skillnad från min förra blogg för en vecka sedan så tänker jag nu börja skriva om julen.
Röda …

Smörigt

Nu har vi kommit till mitten av november och det är svårt att inte plocka fram julen i förväg. På jobbet både i ostbutiken och på kontoret handlar allt om julostar som Stilton, Cheddar eller holländsk Edamer Gestam. Inte konstigt att man börjar få lite julkänslor, men börjar man julfeja …