Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Cheddar

Halloween 

Nu är det verkligen höst på riktigt; höstlov, Halloween och All Helgona infinner sig samma vecka. Det har pratats om den första snön och jag som fortfarande har utemöblerna framme…
Vi är i Köpenhamn under lovet bland stinkande ostar, wienerbröd med choklad, ny och fin saluhall och ett pumpafyllt mörkt och stämningsfullt …

Underbart vackra Langres

Nu står julen inför dörren och vi säljer stilton och cheddarost i Saluhallen så det står härliga till – kul! Men på ostlagret på Nääs har redan nyårsostarna som Langres och Brillat Savarin börjat ramla in.
Jag tror inte det finns någon vackrare ost än Langres, osten på bilden är ung och …

När första ljuset brinner!

I dag är det den första december och i helgen var det dags att tända första ljuset i adventsstaken. Jag tillhör absolut den gruppen som tycker det är mysigt med jul.
Har ni hunnit testa Blossas nya glögg?
2015 års smak är Earl Grey, och därför tyckte jag det var passande att …

Lutfiskmiddag

Igår var det fullt hus hos oss och jag serverade lutfisk enligt tradition – gott tycker vissa och mindre gott tycker andra. Tur för ickeätarna kom vi på redan förra året att de kokta rimmade revbenen passar utmärkt med béchamelsås och senap. Barnen åt därför så de nästan storknade!
Alla som gillar …

Lucia

Idag är det Lucia och det firar vi med att testa årets glögg från Blossa. Innehållet i den lila flaskan ska ha en smak av lavendel. Tyvärr kände varken Glenn, Lena eller jag någon direkt smak eller doft av lavendel, men tur var kanske det – passar glögg och Provence egentligen …

Potkäs på julens ostar

Potkäs

Helgerna är över, och jag vill bara passa på att tacka våra fantastiska kunder och alla andra för en jättebra jul. Om ni händelsevis har några rester av julostarna kvar får ni passa på att göra potkäs – supergott!
Potkäs
100 g smör
100 g jul-cheddar
100 g jul-edamer
sherry
kryddpeppar
svartpeppar
Riv ostbitarna, lägg i en fin …

Snön ligger vit på taken, endast tomten är vaken…?!

Montgomery Cheddar

Så var det dags, vi står inför den sista skälvande veckan innan julafton. Sista veckan innan jul brukar för många av oss förknippas med långa kvällar som gränsar in på natten, mycket är det som ska göras klart innan den stora ”dopparedagen”: julklappar ska gömmas, knäck ska kokas och sill …

Potkäs på teve

Potkäs

Det har verkligen varit full rulle i Saluhallen sen vi öppnade ostbutiken igen, jätteroligt! Det är så kul att träffa alla gamla och nya kunder.
För ett tag sen skrev jag ju om hur man gör en potkäs, som är ett bra sätt att ta vara på gamla ostskalkar. I dagens Mitt …

Lucka 23: Engelsk cheddar, opastöriserad

Den engelska hårdosten Cheddar tillverkas från början bara på opastöriserad komjölk och kallas då Farmhouse Cheddar. Den ystas på komjölk från ursprungsområdet. Cheddarosten kommer från Somerset i sydvästra England.
Om ni någon gång har provat den franska osten Salers så kommer ni säkert att känna en likhet i både smak och …

Lucka 22: Engelsk cheddar, pastöriserad

Cheddar är en engelsk hårdost som görs på både pastöriserad och opastöriserad komjölk, mer om den opastöriserade varianten imorgon. Pastöriserad Cheddar är de ostar som smaksätts med whisky eller portvin. Så långt tillbaka som år 1170 finns det antydningar om en ost från byn Cheddar i det västengelska grevskapet Somerset.
Cheddar …

Lucka 17: Kvibille Cheddar

Den svenska cheddarosten är en hårdost precis som sin engelska namne, men där slutar likheterna. Den svenska cheddarosten tillverkas idag bara av Kvibille Mejeri och görs enligt ett unikt recept från 1928 på ett hantverksmässigt sätt. Den känns igen på bomullsväven som sitter runt osten och även på sin konsistens …

Smörigt

Nu har vi kommit till mitten av november och det är svårt att inte plocka fram julen i förväg. På jobbet både i ostbutiken och på kontoret handlar allt om julostar som Stilton, Cheddar eller holländsk Edamer Gestam. Inte konstigt att man börjar få lite julkänslor, men börjar man julfeja …

Påsk!

Snön smälter undan mer och mer för varje dag och här i Göteborg tittar både snödroppar och krokusar upp ur marken. Våren är här, VÅREN ÄR HÄR! Kan man säga det för många gånger?

Nu är äntligen julen här!

För precis en månad sedan skrev jag att man skulle se upp och inte börja fira jul förtidigt. Men nu är det hög tid att sätta igång och fira på allvar.