Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Lätta Dinkelkex

Tryffel

Finns det något som diskuteras så mycket som tryffel? Ja, det finns det ju så klart, och framför allt viktigare saker. Men att älska eller inte gilla tryffel är ett hett samtalsämne så här års för oss gourmander!
Jag älskar tryffel därför kommer jag att bjuda på bubblornas favoritost Brillat Savarin fylld …

Halloween 

Nu är det verkligen höst på riktigt; höstlov, Halloween och All Helgona infinner sig samma vecka. Det har pratats om den första snön och jag som fortfarande har utemöblerna framme…
Vi är i Köpenhamn under lovet bland stinkande ostar, wienerbröd med choklad, ny och fin saluhall och ett pumpafyllt mörkt och stämningsfullt …

Midsommar

Nu är det äntligen dags att förklara den riktiga sommaren här, i dag är det midsommarafton och tid till fest.
Vi ska som vanligt fira hos min kompis Stina och just nu ser det ut att bli en midsommar med någorlunda bra väder, tjohoo!
Som alltid är vi ansvariga för osten och …

Skolavslutning

Då var det här, sommarlovet, och för mig som brukar ta långledigt över sommaren så är det bara knappt två veckor kvar till min semester, jippi!
Solen har skinit konstant i två veckor i Göteborg så sommarkänslan är också total, allt känns helt rätt.
Våra svenska jordgubbar är sagolika, likaså tomaterna. Jag …

Citrus

Nu när solen skiner som aldrig förr, känns det rätt och gott att äta fräscht!
Osten Rove des Garrigues är en färsk getost från Provence. Det sägs att ostens tydliga smak av citronmeliss och timjan kommer via mjölken. Getterna betar på örtfyllda ängar och på så sätt får mjölken smak av …

Ostrester till Glenn

Så här gott kan man få det om man heter Glenn och snart kommer titta förbi på kontoret på Nääs Fabriker.
Cecilia från Sommarhagens gårdsmejeri har varit och visat upp sina stoltheter i dag och nedan ser ni några av dom ostarna som vi gillade bäst. Min favorit var Kaxige Kal men …

Matprat

I dag har jag haft en riktigt trevlig dag med vännerna från kexfabriken, eller som det nu förtiden heter, Orkla …
Vi har varit på MATPRAT tillsammans med massa andra duktiga matmänniskor, kännare, journalister, bloggare och en mängd roliga producenter, till exempel från tång- och syrsamjölsbranschen. Jag skojar inte, jag är …

Gott nytt år!

Jaha, då var år 2015 till ända, ett rätt körigt år för oss, men jag gillar ju bergochdalbanor så det är väl inget att klaga över utan istället blicka framåt.
Vi har nya nyårsplaner, vi är bortbjudna till vänner vi inte firat nyår med förr och det ska bli både intressant …

Keep it simple!

I morgon är det midsommarafton och som tur är ska vi som vanligt till min väninna Stina, vi har varit där hela familjen sedan långt innan pojkarna föddes. Skönt att känna till dagens upplägg!
För alla er som känner tidsbrist – keep it simple – för oftast räcker det gott. Viktigast …

Mer plommon!

Solen bara skiner och skiner och jag bara njuter och njuter – vilken höst!
Jag lovade er ytterligare ett recept med plommon och här kommer ett som jag gjorde häromveckan. Många gånger upplever jag att när marmelad får stå några dagar så försvinner beskan. Garvsyra kan vara påtagligare i nykokt sylt …

Blåa dagar och vita ostar!

Påskhelgen närmar sig med stormsteg och vi är nu mitt i stilla veckan, ja så heter nämligen påskveckan också.  Idag är det vit tisdag och igår var det blå måndag. Vit-tisdagen var sista dagen som man för i tiden fick äta vitt mjöl och ägg före fastan.
Ostnörd som jag är …

Fågelkvitter!

Första måndagen i vabruari är jag hemma med en snuvig Rasmus men känn ingen sorg för mig för det. Vårkänslor kom till Göteborg i helgen, snön smälter, fåglarna kvittrar och snödropparna som så sött och modigt stack upp i mitten av januari har åter fått lite ljus.
Att vara hemma en …

Tryffel får avsluta fantastiska 2013!

Tryffelbrie och tryffelpecorino

Det börjar bli dags att summera året som gått och man kan väl inte annat än säga att det varit ett fantastiskt år – med Saluhallen nyöppnad och kreativiteten på topp!
Jag, Glenn, Charlie och Rasmus kommer avsluta detta år i goda vänners lag, som vanligt i sällskap med våra närmaste …

Lucia

Trou du Cru

Igår var jag en sväng i Saluhallen mellan lite olika möten jag hade i stan och då passade jag på att ta med mig något hem för att blogga om inför Lucia. Vad skulle jag välja? Såklart något med saffran. Pepparkakor känns lite förlegat nu, men saffran däremot – heja …

Årets snackis: Dalaglöggen

Dalaglögg och getost

Årets glögg har omgärdats av extra mycket hemlighetsmakeri, därför känns det lite extra spännande att tipsa om goda ostar till denna snackis! Årets glögg från Blossa har inspirerats av klassiska svenska smaker och paketerats i en tjusig dalainspirerad kostym.
Så vad passar då allra bäst till Dalaglöggen? Överraskande och glädjande är …

Friterad camembert i Mitt Kök

Friterad camembert i Mitt Kök

Idag var ostarna, kexen och jag på tv i Mitt Kök. Camemberten blev riktigt bra, rekommenderas!

Lillördag

Lätta Dinkelkex, getost och havtornsmarmelad

Att ha en butik är ibland helt underbart som i onsdags när jag var där och vi hade fått Anna Kaisers getostar från Halltorps mejeri, som är så bra nu så man dör. Vi hade också fått lite nya produkter på havtorn, ett företag från Bollebygd, kommer inte ihåg vad …

Semester

Vattenmelon, lufttorkad skinka och ricotta

Sista veckan innan semestern, jag känner mig stressad och helt slut på samma gång – någon som känner igen sig?
Midsommarhelgen flöt på bra och vi klarade oss nästan helt utan regn under fredagen, och nästan får man väl vara nöjd med. Helgen avslutades med söndagsmiddag hemma hos oss, storfamiljen = …

Tjejmiddag

Tjejmiddag

Veckans rader tillägnar jag en av mina äldsta väninnor. Johanna och jag har känt varandra sedan 12 års ålder och nästan varje år sedan dess har hon haft tjejmiddagar i samband med sin födelsedag. I år fyller vi 38 så det har blivit några stycken!
Johanna är en sportig tjej som …

Vilken värme!

Pont L'Évêque

Försommaren är här, oh vad härlig den är. Jag förstår verkligen att skomakaren valde tiden mellan hägg och syren som semesterperiod även om den vissa år blir väldigt kort, i år är ett sådant år. Undrar om han ens hann ha ledigt en endaste dag?
Alla varma kvällar gör att massvis …

Next Page →