Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Portvin

Plommon

För er som har plommonträd gissar jag att lyckan är fullkomlig nu, är det ett bra plommonår tro?
Hur som haver så har Glenn köpt hem fantastiska plommon från Kungstorget nästan dagligen förra veckan.
Många söta viner som till exempel Tokaj eller portvin påminner ju mycket om plommon och just  därför är …

Nu börjar det närma sig jul

I förra veckan kom alla våra julostar, det är alltid lika spännande och se om alla beställningar klaffar. Som tur var gjorde de det och under veckan är det dags att börja leverera ut alla klassiker som hör julen till.
En nyhet för oss är osten på bilden, här har man …

Gott Nytt Ostår!

Langres

Så var denna julledighet över för oss som jobbar med delikatesser, många äro de lyckliga som i år tagit långledigt men för oss i matbranschen är nyårshandeln redan i full gång!
Jag har bara två ostar i min hjärna just nu: Langres och Stilton. Den förstnämnda till champagne och den sistnämnda …

Skattjakt!

Hushållsost

Häromdagen läste jag om några ostar som hittats efter femtio år, de skulle tydligen auktioneras ut?!
Gammalost kan vara alldeles för stark eller allt som oftast för besk, men också – som en bal på slottet – alldeles underbar! Vi provsmakade en ostskatt i förra veckan, en treårig hushållsost som fick …

Lucka 22: Engelsk cheddar, pastöriserad

Cheddar är en engelsk hårdost som görs på både pastöriserad och opastöriserad komjölk, mer om den opastöriserade varianten imorgon. Pastöriserad Cheddar är de ostar som smaksätts med whisky eller portvin. Så långt tillbaka som år 1170 finns det antydningar om en ost från byn Cheddar i det västengelska grevskapet Somerset.
Cheddar …

Lucka 21: Stilton i krus

Stilton är en blåmögelost som kommer från England, närmare bestämt tre counties: Derbyshire, Leicestershire och Nottinghamshire. Och för att komma med mera siffror så är det bara sju mejerier som tillverkar Stilton, men de producerar över en miljon Stiltonostar per år. Osten är döpt efter staden Stilton och dess popularitet …

Lucka 12: Stilton

Stilton är en blåmögelost som kommer från England, närmare bestämt tre counties: Derbyshire, Leicestershire och Nottinghamshire. Och för att komma med mera siffror så är det bara sju mejerier som tillverkar Stilton, men de producerar över en miljon Stiltonostar per år. Osten är döpt efter staden Stilton och dess popularitet …

Lucka 5: Fourme d’Ambert

Blåmögelosten Fourme d’Ambert har en mer än tusenårig historia. Fourme är namnet på det runda, höga fat på vilken ostmassan hälls upp, Ambert är namnet på en liten stad i regionen Loire-Puy-de-Dôme. Ostens cylindriska form är mycket ovanlig och gör den lätt att känna igen och enkel att handskas med.
Fourme …

Det är inte jul riktigt än…

Igår tog jag mig en dag för mig själv på stan för att uträtta lite ärenden. Jag hann också med en fika med en kompis som har en butik precis som jag. Min väninna säljer inte ost utan har en helt underbar interiörbutik med de mest fantastiska …