Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Bourgogne

Änglapink

Garrotxa

Hösten är här! Sicken dag vi haft, allt har varit så perfekt. Från dimman över dalen när jag vaknade i morse till en helt underbar solnedgång över träd i höstens alla färger för några timmar sedan.
Jag sitter hemma själv i soffan framför kockarna på tv och myser och smygdricker lite …

Lucka 20: Brie de Melun

Vitmögelosten Brie de Melun är ytterligare en av de sju olika brieostarna, dock inte fullt så känd som Brie de Meaux. Brie de Melun kommer från Brie-regionen som ligger cirka 50 km öster om Paris. Skillnaden mot sin mer kända släkting är att här tillsätter man inte löpe utan man …

Lucka 7: Reblochon

Den tvättade kittosten Reblochon är en av de mest välkända ostarna från Savoie. Precis som hos många andra ostar finns det en historia som går tillbaka ända till 1300-talet. Då betalade bönderna arrende till markägarna i förhållande till hur mycket mjölk boskapen gav. De dagarna markägarna kom för att kontrollera …

Lucka 2: Brie de Meaux

Vitmögelosten Brie de Meaux från franska Île-de-France är en av sju olika Brie-sorter, kanske den mest välkända och en av två AOP märkta. Brie är en gammal och anrik ost som länge avnjutits av franska kungligheter och andra betydelsefulla personer. Under franska revolutionen bannlystes Brieosten då den ansågs vara för …

Nu är det dags för fest!

Det är jättekallt ute, så kallt att man kan låta nyårsmaten ligga kvar i bilen och slippa knöka in allt vi handlat i ett redan överfyllt kylskåp. Att bilen kommer stinka gammal ost får man helt enkelt bara le åt. Fest betyder goda ostar och många goda …