Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Getost

Sol & semester

Kan man ha det så härligt som vi svenskar har det nu? Svea, du är förlåten för allt regn och rusk!
Läste häromdagen att jordgubbarna börjar ta slut – det är änna natta. Nu gäller det att äta ordentligt så länge dom finns kvar.
Har man tröttnat på jordgubbar och glass är …

Citrus

Nu när solen skiner som aldrig förr, känns det rätt och gott att äta fräscht!
Osten Rove des Garrigues är en färsk getost från Provence. Det sägs att ostens tydliga smak av citronmeliss och timjan kommer via mjölken. Getterna betar på örtfyllda ängar och på så sätt får mjölken smak av …

En vit jul…

… är väl för mycket att begära kanske? Men man vet aldrig, för vi ska åka till Stockholm och fira jul i år och det är ju ändå lite mer norrut.
Här hemma i Göteborg känns snön väldigt långt bort just nu. Den här veckan har väl varit någorlunda okej och i …

Öl

American pale ale, Ipa, Dipa och Stout, vad pratar jag om egentligen? Jo just det, öl som är så otroligt populärt just nu.
Nästa tisdag ska vi ha ett kundevent på jobbet, ost och ölprovning. Därför anordnade vi en liten work shop i ämnet i går tillsammans med ölexperten Simon.
Oj, vad …

Skåne

I går var jag på en road trip i Skåne, en heldagstur som började kl. 06:30 och avslutades först vid 21:00-tiden.
Mitt mål var bra och trevliga ostbutiker och först ut var Höganäs Saluhall. Vilket ställe – dit måste ni bara åka – så charmigt och massa kul mat. Osthuset i …

Sommarfeeling!

Oh vad solen var härlig i helgen! Vi var därför tvungna att fira igen och vad firar man bäst med?
– Bubblor, kex och getost såklart!
Saint Nicholas är en getost från Provence som vi köper från våra kompisar i den lilla franska ostbutiken Androuet i Stockholm.
Osten kommer från ett litet kloster …

Gott till fotbollen!

Härom kvällen kom några grannar över till oss för att titta på fotboll och jag kände för att fixa till något gott. Man tager vad man haver, sa Cajsa Warg, och vad jag hade hemma var en bit getost. Jaha, vad skall jag hitta på till den?
Idén att blanda den …

Blåst, getost och killingar

getost

Oj, vad det har blåst den senaste veckan. Jobbigt tycker jag – visst blir man lite negativt påverkad. Men vi har ju i alla fall ingen snö som jag hört att det har kommit i Stockholm.
Men i onsdags var vi glada trots regn och rusk, för då var vi på …

Årets snackis: Dalaglöggen

Dalaglögg och getost

Årets glögg har omgärdats av extra mycket hemlighetsmakeri, därför känns det lite extra spännande att tipsa om goda ostar till denna snackis! Årets glögg från Blossa har inspirerats av klassiska svenska smaker och paketerats i en tjusig dalainspirerad kostym.
Så vad passar då allra bäst till Dalaglöggen? Överraskande och glädjande är …

Lillördag

Lätta Dinkelkex, getost och havtornsmarmelad

Att ha en butik är ibland helt underbart som i onsdags när jag var där och vi hade fått Anna Kaisers getostar från Halltorps mejeri, som är så bra nu så man dör. Vi hade också fått lite nya produkter på havtorn, ett företag från Bollebygd, kommer inte ihåg vad …

Plommon!

Plommonkompott

Hösten är här, härom dagen blev det kallt i Göteborg – men vad den är vacker. I Sävedalen där jag bor har vi sett regnbågen nästan dagligen den senaste veckan, skiftande och magiskt väder!
Området jag bor i är säkert hundra år och det betyder många gamla fruktträd, tyvärr har vi …

Getost i vår

Oj, vad tiden springer iväg. Alldeles för längesedan jag satte mig ner för att blogga lite om mitt ostiga liv.
Men nu känner jag att jag vill berätta om min gårdag. Det var nämligen dags för mig att starta en ny ostskola, denna gången för sex olika Kvantum. Alla butiker var …

Potkäs på teve

Potkäs

Det har verkligen varit full rulle i Saluhallen sen vi öppnade ostbutiken igen, jätteroligt! Det är så kul att träffa alla gamla och nya kunder.
För ett tag sen skrev jag ju om hur man gör en potkäs, som är ett bra sätt att ta vara på gamla ostskalkar. I dagens Mitt …

Bästa tillbehören

Tillbehör till ostar

I det senaste tv-inslaget på Mitt Kök tipsar jag om de bästa kexen och andra tillbehör till olika sorters ostar. Testa till exempel gärna getost med något syrligt som Fina Rågkex och citrusmarmelad – supergott!
Klipp: Jenny Svensson tipsar om olika ostars smakkompisar

Änglapink

Garrotxa

Hösten är här! Sicken dag vi haft, allt har varit så perfekt. Från dimman över dalen när jag vaknade i morse till en helt underbar solnedgång över träd i höstens alla färger för några timmar sedan.
Jag sitter hemma själv i soffan framför kockarna på tv och myser och smygdricker lite …

Ostmässa i Alsace

Getost, Alsace

Jag är nyss hemkommen från ett par dagar i Tyskland där jag besökt en ostmässa som en av våra leverantörer anordnade.
Vi lyfte från Landvetter tidigt på söndagsmorgonen och var framme på Frankfurt flygplats vid niotiden. Då flygplatsen är enormt stor så fick vi en minst sagt uppfriskande promenad innan vi …

Citronfeber

Chèvre och citrusmarmelad

Idag skiner solen och jag har därför kokat en gul marmelad som tack!
Ingen har väl missat att citrusfrukter är oerhört populära just nu, och då framför allt citroner. Överallt i matmagasin, kokböcker och inredningstidningar lyser det gult av fräscha citroner.
När man kokar marmelad på citrusfrukter med skal tycker jag att …

Blanc de blancs

Champagne blanc de blancs

Tisdag eftermiddag, två av fem dagar på jobbet avklarade och snart är det helg igen. Helgerna är mysiga under hösten. Många av oss har säkert redan hamnat i den trötta vardagen och man vill bara njuta och mysa på fredagskvällar.
I fredags hade vi en sak att fira, min sambo och …

Getost och rabarber

Getost och rabarber

I förrgår var det Mors Dag, min tredje, och på grund av att Leila Lindholm inte släppt någon ny bok fick mina söners far tänka om. Leilas fantastiskt trevliga böcker har varit inslagna till mig de senaste två åren. Därför presentades jag istället med fräscha Biothermprodukter, stort tack! Jag fick …

Lucka 4: Getmese

Getmese är produkten man får när man kokar ner vasslen och det som bildar mesen är äggvita och mjölksocker. Vattenhalten i mesen är det som avgör om det blir bredbart eller en fast mese. Mese är ett väldigt nyttigt pålägg på kex, och det är även väldigt gott att smaksätta …

Next Page →