Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Brillat Savarin

Tryffel

Finns det något som diskuteras så mycket som tryffel? Ja, det finns det ju så klart, och framför allt viktigare saker. Men att älska eller inte gilla tryffel är ett hett samtalsämne så här års för oss gourmander!
Jag älskar tryffel därför kommer jag att bjuda på bubblornas favoritost Brillat Savarin fylld …

Midsommar

Nu är det äntligen dags att förklara den riktiga sommaren här, i dag är det midsommarafton och tid till fest.
Vi ska som vanligt fira hos min kompis Stina och just nu ser det ut att bli en midsommar med någorlunda bra väder, tjohoo!
Som alltid är vi ansvariga för osten och …

Gott nytt år!

Jaha, då var år 2015 till ända, ett rätt körigt år för oss, men jag gillar ju bergochdalbanor så det är väl inget att klaga över utan istället blicka framåt.
Vi har nya nyårsplaner, vi är bortbjudna till vänner vi inte firat nyår med förr och det ska bli både intressant …

Underbart vackra Langres

Nu står julen inför dörren och vi säljer stilton och cheddarost i Saluhallen så det står härliga till – kul! Men på ostlagret på Nääs har redan nyårsostarna som Langres och Brillat Savarin börjat ramla in.
Jag tror inte det finns någon vackrare ost än Langres, osten på bilden är ung och …

September

Jaha, då var sommaren mer eller mindre över för denna gång, tydligen var den inte så blöt som det kändes. Augusti räddade visst situationen ”sommaren 2015” genom att vara extra torr.
Lova mig att utnyttja september, för än finns så många goda söta osttillbehör i frukt och grönsaksdiskarna. Jag köpte till …

Keep it simple!

I morgon är det midsommarafton och som tur är ska vi som vanligt till min väninna Stina, vi har varit där hela familjen sedan långt innan pojkarna föddes. Skönt att känna till dagens upplägg!
För alla er som känner tidsbrist – keep it simple – för oftast räcker det gott. Viktigast …

Gott Nytt År!

Här kommer en bild som egentligen är en dryg vecka gammal. Glenn och jag skålade in julen och en bra julhandel lördagen den 19/12.
Min första kommentar efter jag druckit en klunk champagne och ätit lite Brillat Savarin med vår nya marmelad fikon & balsamico var: ”detta är mer än gott …

Ost- och kexprovning

Nu är jag hemma igen efter en roadtrip norrut. Min första anhalt var Högby brukshotell i Sandviken där jag höll min årliga ost- och kexprovning för mina Utvalda-kamrater på Göteborgs Kex.
Vi provade alla Utvaldakexen och sex ostklassiker – Brillat Savarin, Gruyère, Camembert, Selles-sur-Cher, Langres och Gorgonzola. Till detta serverade jag …

Blåa dagar och vita ostar!

Påskhelgen närmar sig med stormsteg och vi är nu mitt i stilla veckan, ja så heter nämligen påskveckan också.  Idag är det vit tisdag och igår var det blå måndag. Vit-tisdagen var sista dagen som man för i tiden fick äta vitt mjöl och ägg före fastan.
Ostnörd som jag är …

Midsommar

Délice d'Argental

– Bloggar du?
Det frågade en tjej jag inte träffar så ofta mig häromdagen. Ja, lite grann tillsammans med mina kexkompisar på Göteborgs Kex, svarade jag.
Men nu när jag tänker efter har jag hållit på ett tag och lite var nog en underdrift. Jag har tipsat om flertalet desserter och kompotter …

Jordgubbar

Jordgubbar och provningsostar

Solen skiner i Göteborg, vi har haft det sommarvarmt i drygt en vecka nu, så härligt! Jag har massor att göra både på jobbet och privat, men allt känns så mycket lättare när det är ljust och varmt ute.
Så här års har vi alltid många ostprovningar och tänkte därför tipsa …

Ost och marmelad

Den Gamle fabrik, konferens

Jag är på Procordias vårkonferens på Stenungsbaden, just nu har jag tagit mig lite tid för mig själv och sitter på mitt rum med havsutsikt och tänker igenom dagen.
Ett av varumärkena hos Procordia är Den Gamle fabrik och precis som med Göteborgs Kex så har jag ett samarbete med dem. …

SOL eller REGN?

Chaource

Midsommar närmar sig med stormsteg och man börjar känna den där lite obehagliga känslan inom sig – kommer det eller kommer det inte att bli bra väder? Allt blir så jäkla jobbigt om det skulle regna!
Som vanligt skall vi till Stina och Max, en tradition som jag absolut inte vill …

Att prova ost och kex

Ostprovning

Nu sitter jag på tåget igen, min absoluta favoritplats att blogga på. Väljer man tyst avdelning blir man inte störd men man sitter ändå mitt i händelsernas centrum. Antingen är man kanske på väg till något kul eller på väg hem från något givande, idag har jag till exempel träffat …

Barnsligt gott

Brillat Savarin och ananas

I fredags fyllde mina knattar tre år och huset har därför varit fullt av släkt och vänner under helgen, I like!
Hittade på en barnslig kombination till helgens barnkalas som för övrigt också känns helrätt i tiden. Är det någon mer än jag som konstaterat att många smaksättare/trendsättare har dille på …

Midsommarafton

Brillat Savarin

Jaha, vilket underbart väder vi har, typiskt!
Nu bär det av till Stina och Max om några timmar för årligt midsommarfirande, vi blir tolv vuxna och tolv barn i år. Vad kul det skall bli!
Måste bara nämna ostsorterna som går bäst till jordgubbar, för er som handlar i sista sekund. Alla …

Stilton på endive till nyår

Nu är julen nästan slut och man kan börja blicka framåt mot årets festligaste middag eller i alla fall den som har mest prestige runt sig. Roligt tycker jag, för jag älskar att ha fest och folk hemma.
Nyårssupén hemma hos familjen Svensson Moberg kommer att börja med något så tråkigt …

Lucka 13: Brillat Savarin

Färskosten Brillat Savarin är en av världens mest välkända ostar av typen triple-crème. Under tillverkningen berikas mjölken med grädde, vilket resulterar i mycket milda och krämiga ostar med en fetthalt på cirka 70–75 procent.
Osten började tillverkas redan i slutet på 1800-talet men det var inte förrän på 1930-talet som Henri …

Vendangeur & Små Digestive

Har haft pressevent i Stockholm med anledning av nya Små Digestive Oliv, ett jättegott och bra kex till lite saltare ostar. Testade även att göra lite julgott: Vendangeur, en liten färskostboll som klätts med russin indränkta i rom, mums!

Jordgubbschutney till grillat kött och ostar

Jordgubbar, finns det egentligen något som smakar mer svensk sommar? Idag var vi ute och plockade. O milde tid vad pojkarna åt, men några liter fick vi med hem att förädla inför den bittra vintern. Hittade ett kul recept på jordgubbschutney  som jag provkokade precis med resultat väl godkänt.
Jordgubbschutney
Till ca …

Next Page →