Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Sancerre

Blåst, getost och killingar

getost

Oj, vad det har blåst den senaste veckan. Jobbigt tycker jag – visst blir man lite negativt påverkad. Men vi har ju i alla fall ingen snö som jag hört att det har kommit i Stockholm.
Men i onsdags var vi glada trots regn och rusk, för då var vi på …

Mögliga ostar

Crottin de Chavignol

Kan mögel verkligen vara bra? Ja, det kan man ju fråga sig. Men med tanke på att jag är inne på väldigt gamla ostkamrater för tillfället är det svårt att undvika!
På bilden ser ni några mögliga små juveler från södra Loiredalen. Från byn Chavignol kommer en mycket klassisk getost: Crottin …

Lucka 9: Sainte Maure

Getosten Sainte Maure är från Touraine, Tours i centrala Frankrike. Dess anor går tillbaka till 700–800-talet då områdena invaderades av araber som förde med sig sina getter. Namnet på orten Sainte Maure syftar på den mur som på 700-talet gick till Poitiers. Sainte Maure kallas också en av de mest …

Lucka 3: Valençay

Legenden säger att getosten Valençay från början hade formen av en riktig toppig pyramid. När Napoléon, på sin väg hem från de förfärliga krigsslagen i Egypten, stannade till vid slottet i Valençay påstås han ha varit så less vid åsynen av ännu en pyramid att han tog sin värja och …