Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Saint Agur

Bästa krämen på nya kexet!

Kanske är det som att svära i kyrkan att i juletid tala ner pepparkakor men jag måste erkänna att jag fått nog av julens första favorit.
Gissar att ni inte alla testat Utvaldas nyhet än? Fikonkex är precis vad det låter – ett kex med lite fikon i – ett sötare …

Het topping till pepparkakor!

Nu är det mindre än två veckor kvar till jul och jag har äntligen börjat få lite julkänsla och det trivs jag med för jag gillar julen. Tyvärr, när man jobbar med mat, kombineras den allt som oftast med lite väl mycket stress.
Hur som helst, så har jag inte bloggat …

Enkelt glöggtilltugg

Mitt kök - ädeloströra med fikon i cognac

Igår var det Lusse, vi firade på dagis med ljuvligt söt barnsång och grötfrukost, mysigt.
Vill passa på att göra lite reklam för mig själv i tv-rutan! Röran på ädelost och fikon i cognac jag gjorde i morse i Mitt Kök är superenkel och jättemumsig.
Trevlig tredje advent på er där ute …

Äntligen adventstider

Advent

Nu är det äntligen dags att plocka fram ljusstaken och damma av det första pyntet! Advent är en härlig tid, fylld av förväntan. Glöggpartyn trängs med underbara lussande ungar och smygande med paket. För visst har vi längtat och väntat? Det har i alla fall jag.
Detta rasande goda recept bjöd …

Nu är det jul!

Stilton

Så är den då äntligen här, julen. Oh vad mysigt men oj vad stressigt.
I saluhallen är folk som tokiga, alla ska handla godsaker inför julhelgen.
En av de absolut mest sålda ostarna är Stilton, engelsk blåmögelost som finns i både krus och lösvikt. Många tror nog att osten i krusen är …

Hoppas på snö!

Roquefort, päron, valnötter

December månad rusar fram i ilfart och till helgen är det redan fjärde advent, känns lite konstigt då kung Bore lyser med sin frånvaro. I Göteborg öser regnet fortfarande ner och stormbyar har blivit vardagsmat, suck!
Men som trogen julanhängare kämpar jag på med mina glöggtilltugg för den drycken kan man …

Blåsig adventsglögg

Stilton och dadlar

Så var även tredje advent över, den liksom blåste förbi i ordets rätta bemärkelse. I Göteborg har det blåst och stormat i helgen så någon julstämning har varit svårt att få, i alla fall utomhus. I fredags ställde de in både Luciakröning och julljuständning i centrum på grund av stormen.
Men …

Goda glöggtillbehör

Glögg, Chèvre, Saint Agur

Ja då var den här, denna fantastiska jul, jul jul strålande jul!
I helgen var vi i Stockholm, min familj och jag. Vi hälsade på hos min storasyster för att gemensamt fira första advent med att gå på Skansens julmarknad. Skansens julmarknad är helt fantastisk, en jätteeloge till alla underbara människor …

Potkäs

Potkäs

Jaha, då var då julen över för denna gång, i alla fall hemma hos mig. I torsdags åkte granen ut och i dag ställde jag in sista jullådan på vinden. Att pynta inför jul är något av det mysigaste jag vet men lika underbart är det att städa undan den.
Att …

Lucka 19: Saint Agur

Blåmögelosten Saint Agur är en av de populäraste blåmögelostarna hos gemene man och anledningarna är många. Den görs på komjölk och är berikad med grädde. Detta gör att den är väldigt krämig i konsistensen och mild i smaken, och har inte samma sälta som mer traditionella blåmögelostar. Faktum är att …

Tidigt julmys med Chaumes och äpplen

Snön vräker ner över Göteborg idag. Den kommer flygande från alla håll, typiskt västkustfenomen tror jag. Men man kan inte säga annat än att man får lite julkänslor mitt i snökaoset, och till skillnad från min förra blogg för en vecka sedan så tänker jag nu börja skriva om julen.
Röda …

Jordgubbschutney till grillat kött och ostar

Jordgubbar, finns det egentligen något som smakar mer svensk sommar? Idag var vi ute och plockade. O milde tid vad pojkarna åt, men några liter fick vi med hem att förädla inför den bittra vintern. Hittade ett kul recept på jordgubbschutney  som jag provkokade precis med resultat väl godkänt.
Jordgubbschutney
Till ca …

Nu är äntligen julen här!

För precis en månad sedan skrev jag att man skulle se upp och inte börja fira jul förtidigt. Men nu är det hög tid att sätta igång och fira på allvar.

Saluhallen 120 år

Sitter vid min dator och försöker komma igång med min ost- och kexblogg. Funderar över var jag skall börja – vad vill man veta om ost, och vad är det som är mest intressant?
Jag tänker ofta på hur fel folk gör när de tar sitt eget största …