Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Brie

Gott nytt år!

Jaha, då var år 2015 till ända, ett rätt körigt år för oss, men jag gillar ju bergochdalbanor så det är väl inget att klaga över utan istället blicka framåt.
Vi har nya nyårsplaner, vi är bortbjudna till vänner vi inte firat nyår med förr och det ska bli både intressant …

Härliga höst!

I morse när jag vaknade, log det en tjock dimma över Sävedalen – ett typiskt hösttecken. Efter dimman kom solen – ja, vad kan jag säga mer än att det har varit en helt fantastisk dag i Västsverige. Sedan två-tre veckor har det funnits jättefina plommon i affärer och på torg, …

Födelsedagsfirande

I går firade vi födelsedag hemma hos oss. Glenn fyllde år och hans familj var här och grillade. Jag fick snabbt ihop en liten munsbit av vad jag hade hemma innan maten. Alltid gott att ha något i handen när man grillar och med tanke på att Glenn alltid svarar …

Sportlov och Alla hjärtans dag

Fåglarna kvittrar och solen börjar kännas lite varmare, vi går mot vår men än är vintern här. Väldigt mycket trevligare och framförallt mycket ljusare!
Sportlov och Alla hjärtans dag står inför dörren – här kommer några rader om den hjärtformade osten till alla turturduvor. Coeur de Neufchâtel en fransk vitmögelost från …

Tryffel får avsluta fantastiska 2013!

Tryffelbrie och tryffelpecorino

Det börjar bli dags att summera året som gått och man kan väl inte annat än säga att det varit ett fantastiskt år – med Saluhallen nyöppnad och kreativiteten på topp!
Jag, Glenn, Charlie och Rasmus kommer avsluta detta år i goda vänners lag, som vanligt i sällskap med våra närmaste …

Höstmys

Reblochon

Det mörknar utanför fönstren och snart är kvällarna längre än dagarna. Men jag kan inte låta bli att tycka att det är lite mysigt – för visst är det skoj med försommarens fester och så, men är det inte lite skönt att få ta det lite som det kommer och …

Plommon!

Plommonkompott

Hösten är här, härom dagen blev det kallt i Göteborg – men vad den är vacker. I Sävedalen där jag bor har vi sett regnbågen nästan dagligen den senaste veckan, skiftande och magiskt väder!
Området jag bor i är säkert hundra år och det betyder många gamla fruktträd, tyvärr har vi …

Soliga sommarostar i tv

Camembert

Som ostexpert får man ofta frågan vilken ost man gillar bäst? I mitt fall är en lagom mogen Brie de Meaux eller en perfekt opastöriserad Camembert de Normandie oftast svaret.
Vitmögelostar passar till så mycket, både på grillen tillsammans med söta frukter i foliepaket istället för kryddsmör eller som tillbehör till …

Tryffel

Gotländsk tryffel, foto: Christian Ericsson

Snacka om indiansommar, vilka dagar vi haft!
Men nu är det höst i luften igen och man börjar längta efter mysiga kvällar framför brasan, sorgsna sånger av Lars Winnerbäck, rödvin och så klart tryffel.
Det finns både vit och svart tryffel. Denna lilla ädla knöl från framför allt Italien och Frankrike är …

Vårregn och en stinkande Camembert

Camembert

Regnet öser ner utanför kontorsfönstret och jag känner mig lite småfrusen men ändå full av förhoppning om att våren är på väg.
Än är det någon vecka kvar innan de bästa färska getostarna kommer till oss på ostlagret men snart, mycket snart, fylls hyllorna av godsaker från svenska gårdsmejerister, södra Frankrike …

Lucka 20: Brie de Melun

Vitmögelosten Brie de Melun är ytterligare en av de sju olika brieostarna, dock inte fullt så känd som Brie de Meaux. Brie de Melun kommer från Brie-regionen som ligger cirka 50 km öster om Paris. Skillnaden mot sin mer kända släkting är att här tillsätter man inte löpe utan man …

Födelsedag med pepparkaksbrie!

Idag fyller mina små killar två år och jag har bjudit hem lite släktingar på varm soppa och gott bröd. Men självklart vill jag fira med er kära läsare också och det gör jag genom att tipsa om ett gott glöggtillbehör som jag har tänkt att börja vårt födelsedagsfirande med.
Pepparkaksfylld …

Lucka 2: Brie de Meaux

Vitmögelosten Brie de Meaux från franska Île-de-France är en av sju olika Brie-sorter, kanske den mest välkända och en av två AOP märkta. Brie är en gammal och anrik ost som länge avnjutits av franska kungligheter och andra betydelsefulla personer. Under franska revolutionen bannlystes Brieosten då den ansågs vara för …

Grilla med ost

Jag älskar att grilla ost och en liten specialare är grillad svensk getbrie. Supergott att ha som tillbehör till kött och fräsch sommarsallad.

Tut tuuuut!

Över hela stan hörs tutande bilar fyllda med skrikande lyckliga studenter. I snart en vecka har studenterna totalt tagit över Göteborgs paradgator, men men.

Väl hemma bjuds det på buffé, en måltid som ska passa alla åldrar – allt från mor- och farföräldrar till kusinbarn och grannar.
Ett fantastiskt tillfälle att bjuda …

Nu är äntligen julen här!

För precis en månad sedan skrev jag att man skulle se upp och inte börja fira jul förtidigt. Men nu är det hög tid att sätta igång och fira på allvar.

Höstkänslor

Äntligen är hösten här och man kan falla in i sina gamla rutiner som förhoppningsvis är finslipade under sommarens semester. För min del är det massor av ost och kex på schemat men också en hel del hemmaarbete med mina tvillingpojkar. De har just börjat äta så …