Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: vitt vin

Sol & semester

Kan man ha det så härligt som vi svenskar har det nu? Svea, du är förlåten för allt regn och rusk!
Läste häromdagen att jordgubbarna börjar ta slut – det är änna natta. Nu gäller det att äta ordentligt så länge dom finns kvar.
Har man tröttnat på jordgubbar och glass är …

Härlig låda

Sprang förbi Saluhallen häromdagen och fångade dessa goda ostar på bild. Det gör mig lycklig! Ja, jag vet att jag är en ostnörd men jag var bara tvungen att dela den med er.
Glöm inte osten i sommar, bjud enkelt på en sallad eller skaldjur när ni har gäster och låt gästerna …

På resa i Comté-land

Efter bara ett dygn i Frankrike är jag som vanligt förälskad, Frankrike ligger mig varmt om hjärtat – ostens, brödets och vinets hemland är fantastiskt!
Redan igår när vi kom till hotellet började vi frossa i Comté, en traditionell fondue gjord på osten från trakten, alltså Comté. Vi fick charkuterier och …

Lillördag

Lätta Dinkelkex, getost och havtornsmarmelad

Att ha en butik är ibland helt underbart som i onsdags när jag var där och vi hade fått Anna Kaisers getostar från Halltorps mejeri, som är så bra nu så man dör. Vi hade också fått lite nya produkter på havtorn, ett företag från Bollebygd, kommer inte ihåg vad …

Ost med värme

Pumpor Halloween

Så står vi inför Allhelgonahelgen, oktober sjunger på sista versen och en pumpalykta börjar kännas aktuell igen. Det finns ju inte alls lika många helger att se fram emot under hösten som under våren, så nu känns det lite extra härligt att det är dags!
Allhelgonahelgen är mysig på det viset, …

När racletten kom till stan

Raclette

Nu är vi mitt i oktober och julen börjar göra sig påmind. Många är vi som börjat planera för vintermörkrets ljusaste högtid och för oss som jobbar med mat och livets goda väntar en period med massor av energi och bråda dagar!
Men var sak har sin tid. I helgen hittade …

Solig och vacker hummerpremiär

Hummer

Så börjar även september gå mot sitt slut och nu börjar hösten märkas på riktigt, scarfen har hamnat runt halsen och kängorna har tagit plats på fötterna igen. Övergången märktes ganska tydligt i luften – härligt friskt!
Premiärerna har avlöst varandra under de senaste månaderna, och efter kräftor och surströmming så …

Plommon!

Plommonkompott

Hösten är här, härom dagen blev det kallt i Göteborg – men vad den är vacker. I Sävedalen där jag bor har vi sett regnbågen nästan dagligen den senaste veckan, skiftande och magiskt väder!
Området jag bor i är säkert hundra år och det betyder många gamla fruktträd, tyvärr har vi …

Hårdhöst

Hårdost

Så har vi snart kommit igenom augusti, luften om morgnarna börjar kännas frisk och kvällarna har blivit lite mörkare – men det är klart, efter en sommar som denna är det ju lite skönt med en skiftning eller vad tycker ni?
Framför allt så ser jag fram emot att få plocka …

Semester

Vattenmelon, lufttorkad skinka och ricotta

Sista veckan innan semestern, jag känner mig stressad och helt slut på samma gång – någon som känner igen sig?
Midsommarhelgen flöt på bra och vi klarade oss nästan helt utan regn under fredagen, och nästan får man väl vara nöjd med. Helgen avslutades med söndagsmiddag hemma hos oss, storfamiljen = …

Tjejmiddag

Tjejmiddag

Veckans rader tillägnar jag en av mina äldsta väninnor. Johanna och jag har känt varandra sedan 12 års ålder och nästan varje år sedan dess har hon haft tjejmiddagar i samband med sin födelsedag. I år fyller vi 38 så det har blivit några stycken!
Johanna är en sportig tjej som …

Favoritröra

Favoritröra på lax

Ute skiner solen men det är kallt som i januari, vart tog våren vägen? Stackars mina små snödroppar som stelfrusna ledset bugar i rabatten, snacka om att bli blåsta på våren.
Men nu är det påsk och med den måste våren komma. Om inte, så i alla fall vårkänslorna!
Tänkte tipsa om …

Sportlov

Mont D'or

Idag reser massvis av göteborgare till alperna och under följande tre veckor är det resten av Sveriges alla skidsugna skolbarns tur att styra mot dessa fantastiska berg.
Jag minns en resa för många år sedan som jag var på med mina föräldrar och min yngsta syster Emma i Morzine i franska …

Älskade vinterostar

Morbier

Just idag har snön smält i Göteborg men jag hoppas och tror på en omgång snö till innan gumman tö får ta över helt. Jag älskar snö och skidåkning, helst i Alperna, och just därför tänker jag ägna de närmaste veckorna åt dessa bergs fantastiska ostar.
Snart stundar sportlovsveckorna och massvis …

Hemma igen

Borta bra men hemma bäst, efter två fantastiska veckor på Käringön i ömsom regn ömsom solsken är det skönt att sova i sin egen säng igen. Pojkarna är glada att åter vara hemma och kunna cykla med jämnåriga kompisar, själv myser jag bland mina dahlior som börjat blomma under tiden …

Vårtecken

Nu har det börjat regna igen. Jag blir tokig på den här våren, aprilpojken vet vad han gör i år!
Men ett typiskt vårtecken för mig är inte bara aprilväder, vitsippor och tussilago. Här på jobbet är det getostens återkomst som flaggar för VÅR. Som ni vet så skriver jag ibland …

Klassikern Comté

Comté

Solen skiner utanför kontorsfönstret, vilken underbar vinterdag! Kontrasten är enorm från värmen i Thailand men samtidigt är det skönt med olikheter, visst var värmen underbar men ett kallt och krispigt Sverige går inte heller av för hackor!
Glenn har åkt till Karlstad för att vara med på en vin- och delikatessmässa, …

Ostar som stinker

Solen och värmen har äntligen återvänt till västkusten och det känns underbart!
Det finns bara en sak som värmen tyvärr ställt till med: vi åt skaldjur häromdagen – fantastiska havskräftor! Men nu stinker våra sopor något förfärligt och det är svårt att mörka när det är en svärm av flygfän runt …

Vårregn och en stinkande Camembert

Camembert

Regnet öser ner utanför kontorsfönstret och jag känner mig lite småfrusen men ändå full av förhoppning om att våren är på väg.
Än är det någon vecka kvar innan de bästa färska getostarna kommer till oss på ostlagret men snart, mycket snart, fylls hyllorna av godsaker från svenska gårdsmejerister, södra Frankrike …

Lucka 24: Edamer Gestam

Den holländska osten Edamer, här av Gestam-typ, tillverkas av pastöriserad komjölk som är skummad eller delvis skummad. I och med att fetthalten blir reducerad när man skummar mjölken så upplevs Edamer som lite torrare än Gouda som den annars är väldigt lik. Namnet på osten kommer från att den ursprungligen …