Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Vinterostar

Foto: David W Hogg/Flickr

Nu är det vinter på riktigt i Göteborg och det känns väl så där, lite sent för första snön. Jag gläds i alla fall med alla pulkasugna barn och nu när snön har kommit är det väl dags att börja prata vinterost.

Le Gruyère, Morbier, Raclette, Comté, Beaufort, Reblochon, Tomme de Savoie, Emmentaler, Abondance och Fontina är alla ostar från Alperna. Gemensamt för dessa ostar är att de är halvhårda till hårda (pressade) ostar, ofta väldigt stora – några uppemot 100 kg – och alla är de mer eller mindre nötiga och fruktiga i smaken. Många av dem är gudomliga att smälta, testa till exempel smält Raclette eller Morbier till kokt delikatesspotatis, lufttorkad skinka, syltlök och cornichon. Comté tillsammans med skinka, tomat och dijonsenap grillat på en brödskiva blir en Croque Monsieur, mycket smarrigt efter en dag ute i kylan.

Under de närmaste veckorna tänkte jag hålla mig till dessa vintriga ostar, som kommer från välmående kor som betar på höga höjder och därför äter den allra bästa floran och därmed ger mycket bra mjölk.

Ser fram emot att få skriva om dessa favoriter!

Lämna en kommentar