Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Camembert

Cados på Utvaldas vis

I veckan har Glenn gjort sina egna Cados i saluhallen, Cados är ”behandlad” Camembert.
Man börjar med att picka osten och sedan lägga den i mjölk spetsad med Calvados 80/20. Efter två dagar tar man upp osten och rullar den i skorpmjöl. Men Glenn var så rolig så han krossade Utvaldas …

Matprat

I dag har jag haft en riktigt trevlig dag med vännerna från kexfabriken, eller som det nu förtiden heter, Orkla …
Vi har varit på MATPRAT tillsammans med massa andra duktiga matmänniskor, kännare, journalister, bloggare och en mängd roliga producenter, till exempel från tång- och syrsamjölsbranschen. Jag skojar inte, jag är …

Ost- och kexprovning

Nu är jag hemma igen efter en roadtrip norrut. Min första anhalt var Högby brukshotell i Sandviken där jag höll min årliga ost- och kexprovning för mina Utvalda-kamrater på Göteborgs Kex.
Vi provade alla Utvaldakexen och sex ostklassiker – Brillat Savarin, Gruyère, Camembert, Selles-sur-Cher, Langres och Gorgonzola. Till detta serverade jag …

Sportlov och Alla hjärtans dag

Fåglarna kvittrar och solen börjar kännas lite varmare, vi går mot vår men än är vintern här. Väldigt mycket trevligare och framförallt mycket ljusare!
Sportlov och Alla hjärtans dag står inför dörren – här kommer några rader om den hjärtformade osten till alla turturduvor. Coeur de Neufchâtel en fransk vitmögelost från …

Friterad camembert i Mitt Kök

Friterad camembert i Mitt Kök

Idag var ostarna, kexen och jag på tv i Mitt Kök. Camemberten blev riktigt bra, rekommenderas!

Soliga sommarostar i tv

Camembert

Som ostexpert får man ofta frågan vilken ost man gillar bäst? I mitt fall är en lagom mogen Brie de Meaux eller en perfekt opastöriserad Camembert de Normandie oftast svaret.
Vitmögelostar passar till så mycket, både på grillen tillsammans med söta frukter i foliepaket istället för kryddsmör eller som tillbehör till …

Att prova ost och kex

Ostprovning

Nu sitter jag på tåget igen, min absoluta favoritplats att blogga på. Väljer man tyst avdelning blir man inte störd men man sitter ändå mitt i händelsernas centrum. Antingen är man kanske på väg till något kul eller på väg hem från något givande, idag har jag till exempel träffat …

Vårregn och en stinkande Camembert

Camembert

Regnet öser ner utanför kontorsfönstret och jag känner mig lite småfrusen men ändå full av förhoppning om att våren är på väg.
Än är det någon vecka kvar innan de bästa färska getostarna kommer till oss på ostlagret men snart, mycket snart, fylls hyllorna av godsaker från svenska gårdsmejerister, södra Frankrike …

Höstkänslor

Äntligen är hösten här och man kan falla in i sina gamla rutiner som förhoppningsvis är finslipade under sommarens semester. För min del är det massor av ost och kex på schemat men också en hel del hemmaarbete med mina tvillingpojkar. De har just börjat äta så …