Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Comté

Storm

Oj va det blåser! Hamnen på Käringön är nästan tom trots att det är mer än två helger kvar till skolstart. Det har pratats om över 20 sekundmeter i byarna 💨☀️💨☀️, men samtidigt skiner solen så det går ingen nöd på oss.
Jag vill dela med mig av ett tips från …

Gott nytt år!

Jaha, då var år 2015 till ända, ett rätt körigt år för oss, men jag gillar ju bergochdalbanor så det är väl inget att klaga över utan istället blicka framåt.
Vi har nya nyårsplaner, vi är bortbjudna till vänner vi inte firat nyår med förr och det ska bli både intressant …

Plommon

För er som har plommonträd gissar jag att lyckan är fullkomlig nu, är det ett bra plommonår tro?
Hur som haver så har Glenn köpt hem fantastiska plommon från Kungstorget nästan dagligen förra veckan.
Många söta viner som till exempel Tokaj eller portvin påminner ju mycket om plommon och just  därför är …

På resa i Comté-land

Efter bara ett dygn i Frankrike är jag som vanligt förälskad, Frankrike ligger mig varmt om hjärtat – ostens, brödets och vinets hemland är fantastiskt!
Redan igår när vi kom till hotellet började vi frossa i Comté, en traditionell fondue gjord på osten från trakten, alltså Comté. Vi fick charkuterier och …

Höghöjdstankar

På resa igen. Sitter på flyget mot Genève, vidare till Franche-Comté och Jurabergen med nästan hela familjen Hugo Ericson Ost, dvs alla säljare.
Vår vision denna vår är att få ut Comté-osten mer i de svenska ostdiskarna – kan fransosernas hårda stolthet i alla fall för ett tag knuffa undan schweizarnas stolthet …

Efter regn kommer solsken!

Oj, oj, oj, vilket väder. Vad det har regnat i veckan, men nu lyser solen igen så även om det blåser en del i Göteborg i dag, så blir man sugen på att komma ut i naturen.
I veckan har jag varit i Uppsala, Stockholm och Västerås, försäljningen av höstens ostar …

Vårskrik

Hela denna vecka har varit underbar, även om den började med att min bil pajade när jag var och besökte ett tunnbrödsbageri Nittorp. Nu har jag åkt bärgningsbil för första gången i mitt liv.
Varför har den varit så underbar då? Jo för att jag har så enormt mycket vårkänslor och …

Fågelkvitter!

Första måndagen i vabruari är jag hemma med en snuvig Rasmus men känn ingen sorg för mig för det. Vårkänslor kom till Göteborg i helgen, snön smälter, fåglarna kvittrar och snödropparna som så sött och modigt stack upp i mitten av januari har åter fått lite ljus.
Att vara hemma en …

Plommon!

Plommonkompott

Hösten är här, härom dagen blev det kallt i Göteborg – men vad den är vacker. I Sävedalen där jag bor har vi sett regnbågen nästan dagligen den senaste veckan, skiftande och magiskt väder!
Området jag bor i är säkert hundra år och det betyder många gamla fruktträd, tyvärr har vi …

En underbar dag på Almnäs Bruk

Wrångebäcksost

Och sensommarvädret håller i sig, visst är det för härligt! I tisdags hade vi nöjet att tillsammans med deltagare från vår ostskola besöka vackra Almnäs Bruk – ett av Sveriges största ekologiska lantbruk som bland annat sysslar med ostproduktion. Nitton glada deltagare färdades med buss till trakterna utanför Hjo vid …

Hårdhöst

Hårdost

Så har vi snart kommit igenom augusti, luften om morgnarna börjar kännas frisk och kvällarna har blivit lite mörkare – men det är klart, efter en sommar som denna är det ju lite skönt med en skiftning eller vad tycker ni?
Framför allt så ser jag fram emot att få plocka …

Ost och marmelad

Den Gamle fabrik, konferens

Jag är på Procordias vårkonferens på Stenungsbaden, just nu har jag tagit mig lite tid för mig själv och sitter på mitt rum med havsutsikt och tänker igenom dagen.
Ett av varumärkena hos Procordia är Den Gamle fabrik och precis som med Göteborgs Kex så har jag ett samarbete med dem. …

Klassikern Comté

Comté

Solen skiner utanför kontorsfönstret, vilken underbar vinterdag! Kontrasten är enorm från värmen i Thailand men samtidigt är det skönt med olikheter, visst var värmen underbar men ett kallt och krispigt Sverige går inte heller av för hackor!
Glenn har åkt till Karlstad för att vara med på en vin- och delikatessmässa, …

Vinterostar

Foto: David W Hogg/Flickr

Nu är det vinter på riktigt i Göteborg och det känns väl så där, lite sent för första snön. Jag gläds i alla fall med alla pulkasugna barn och nu när snön har kommit är det väl dags att börja prata vinterost.
Le Gruyère, Morbier, Raclette, Comté, Beaufort, Reblochon, Tomme de …

Lucka 1: Comté

Hårdosten Comté tillverkas i mycket stora, runda formar. Höjden är cirka 9–13 cm och en hel ost kan väga 30–35 kg. Tillverkningen av denna ost i Franche-Comté är mer än 1000 år gammal. Osten tillverkas under sommarhalvåret uppe i bergen, 1000 meter över havet. Korna mår som bäst just då …

Fredag med färska fikon

Jag måste tipsa er om att just nu är färska fikon som allra bäst! Igår var jag och träffade lite kunder, bland annat en man från en jättefin och trevlig grönsaksbutik med ost- och delikatessdisk. Nu i dagarna hade han fått in helt underbara fikon från Turkiet. Jag tror säkert …

Jordgubbschutney till grillat kött och ostar

Jordgubbar, finns det egentligen något som smakar mer svensk sommar? Idag var vi ute och plockade. O milde tid vad pojkarna åt, men några liter fick vi med hem att förädla inför den bittra vintern. Hittade ett kul recept på jordgubbschutney  som jag provkokade precis med resultat väl godkänt.
Jordgubbschutney
Till ca …

Härliga färgsprakande höst

Nu är det snart november och vår härliga färgstarka höst blir allt brunare och gråare. Många tycker nog att det är tråkigt men jag gillar när man kan krypa upp framför brasan med ett glas rött vin och samspråka i lugn och ro. Framför allt är ju …