Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Salinas

Midsommar

Nu är det äntligen dags att förklara den riktiga sommaren här, i dag är det midsommarafton och tid till fest.
Vi ska som vanligt fira hos min kompis Stina och just nu ser det ut att bli en midsommar med någorlunda bra väder, tjohoo!
Som alltid är vi ansvariga för osten och …

Grönt

Äntligen kom regnet, och både djur och natur kan äntligen andas ut. Väljer därför att blogga och bjuda lite extra grönt, för nu kan allt bli så där grönt och skönt igen så som försommaren skall vara.
En riktig favorit bland de svensktillverkade ostarna som vi säljer är Skärvångens chèvre. Jag har …

Medelhavsvärme!

Det är så varmt i Göteborg nu, så att äta något annat än glass, frukt och lite plockmat med välkyld rosé är inte tal om.
Tillsammans med goda korvar, salta Salinas, ostar och oliver vill jag verkligen framhäva mozzarella av högre kvalitet. Håll utkik, för lite här och var i bättre butiker …

Nu kommer allt gott!

Snart är det första maj. Maj – månaden innan våra tre sommarmånader juni, juli och augusti. Jag gillar maj, för då kommer så mycket nytt. Alla löv på träden, blommor i rabatten och massvis av primörer.
Det har redan kommit riktigt goda tomater, söta som socker. Inte svenska förstås utan holländska.
Häromdagen köpte jag …

När första ljuset brinner!

I dag är det den första december och i helgen var det dags att tända första ljuset i adventsstaken. Jag tillhör absolut den gruppen som tycker det är mysigt med jul.
Har ni hunnit testa Blossas nya glögg?
2015 års smak är Earl Grey, och därför tyckte jag det var passande att …

Härliga höst!

I morse när jag vaknade, log det en tjock dimma över Sävedalen – ett typiskt hösttecken. Efter dimman kom solen – ja, vad kan jag säga mer än att det har varit en helt fantastisk dag i Västsverige. Sedan två-tre veckor har det funnits jättefina plommon i affärer och på torg, …

Öl

American pale ale, Ipa, Dipa och Stout, vad pratar jag om egentligen? Jo just det, öl som är så otroligt populärt just nu.
Nästa tisdag ska vi ha ett kundevent på jobbet, ost och ölprovning. Därför anordnade vi en liten work shop i ämnet i går tillsammans med ölexperten Simon.
Oj, vad …

Mer plommon!

Solen bara skiner och skiner och jag bara njuter och njuter – vilken höst!
Jag lovade er ytterligare ett recept med plommon och här kommer ett som jag gjorde häromveckan. Många gånger upplever jag att när marmelad får stå några dagar så försvinner beskan. Garvsyra kan vara påtagligare i nykokt sylt …

Plommon!

Ja, jag vet att jag alltid skriver om vädret – är det tjatigt, kanske? Men vädret just nu är så underbart att jag måste dela med mig av mina höstkänslor. Kalla, klara mornar och varma dagar!!!
Trädgårdar runt om dignar av frukt. En arbetskamrat berättade att det fanns en app där …

Sensommar

Sommaren lider sakta mot sitt slut och älskade augusti visar sig från sin bästa sida. Dock lite mer sliten än vanligt, för visst kan man ana den varma sommaren i naturen. Jag tycker mig också se att många fruktträd har tagit skada av vattenbristen.
Något som är gott att göra med …

Höstmys

Reblochon

Det mörknar utanför fönstren och snart är kvällarna längre än dagarna. Men jag kan inte låta bli att tycka att det är lite mysigt – för visst är det skoj med försommarens fester och så, men är det inte lite skönt att få ta det lite som det kommer och …

Plommon!

Plommonkompott

Hösten är här, härom dagen blev det kallt i Göteborg – men vad den är vacker. I Sävedalen där jag bor har vi sett regnbågen nästan dagligen den senaste veckan, skiftande och magiskt väder!
Området jag bor i är säkert hundra år och det betyder många gamla fruktträd, tyvärr har vi …

Potkäs på teve

Potkäs

Det har verkligen varit full rulle i Saluhallen sen vi öppnade ostbutiken igen, jätteroligt! Det är så kul att träffa alla gamla och nya kunder.
För ett tag sen skrev jag ju om hur man gör en potkäs, som är ett bra sätt att ta vara på gamla ostskalkar. I dagens Mitt …

Är julen redan här?

Jul med potkäs

Allvarligt talat, är det redan jul? Överallt ser man ju pepparkakor och julmust. Att vi inom matbranschen kan känna av julkänslor ibland redan strax efter semesterns slut det är väl OK men att folk köper julmust i oktober känns sådär.
Expressen var hos mig på ostlagret häromdagen för att fota lite …

Reblochon och sharon

Reblochon

Utsikten från mitt fönster här på ostlagret vittnar om att vintern nu närmar sig med stormsteg. Det var inte länge sedan som det sprakade av rött, gult och brunt i träden här utanför men nu har nästan alla löv fallit. Vi har också fått känna på några riktigt kalla, och …

Fredagsmys med Epoisses

Epoisses

Idag har jag varit hos en kund här i Göteborg, en mycket trevlig sådan. Mannerströms nya saluhall har massor av supergoda grejer. Av förklarliga skäl köper jag annat än ost där och idag slog jag på stort – jag köpte ett paket pasta för över 100 kronor, knäppt jag vet. …

Midsommarafton

Brillat Savarin

Jaha, vilket underbart väder vi har, typiskt!
Nu bär det av till Stina och Max om några timmar för årligt midsommarfirande, vi blir tolv vuxna och tolv barn i år. Vad kul det skall bli!
Måste bara nämna ostsorterna som går bäst till jordgubbar, för er som handlar i sista sekund. Alla …

Värmen kommer med marmelad

Saint Marcellin

Är värmen tillbaks? Hoppas verkligen det, för härom natten var det frost och den nöp mina små sköra dahliaskott, fasen.
Men till helgen lovas sommarvärme igen och då passar det väl bra med ett hett marmeladtips, gott till både ostar och grillat!

Het paprika- och chilimarmelad
2 paprikor
1 gul lök
1 chilifrukt
4-5 msk råsocker
1 …

Vårregn och en stinkande Camembert

Camembert

Regnet öser ner utanför kontorsfönstret och jag känner mig lite småfrusen men ändå full av förhoppning om att våren är på väg.
Än är det någon vecka kvar innan de bästa färska getostarna kommer till oss på ostlagret men snart, mycket snart, fylls hyllorna av godsaker från svenska gårdsmejerister, södra Frankrike …

Stinkfavoriten Reblochon

Vintrigt och isigt så in i norden har vi det i Sverige just nu. Om sanningen skall fram har jag nog ramlat ordentligt minst 10 gånger den senaste månaden. Kanske för att man alltid bär på något eller några, mina två 2-åringar väger just nu någonstans mellan 12 och 13 …

Next Page →