Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Fina Rågkex

Hej då 2016!

Nu börjar det närma sig slutet av ett hektiskt år, 2016 har varit intensivt för mig och mina ostar.
Hur kommer 2017 att bli? Bra, tror jag, men framför allt otroligt spännande… Vi kommer att öppna en ny butik den 1 april. En butik som kommer att sälja mer än ost …

Sol & semester

Kan man ha det så härligt som vi svenskar har det nu? Svea, du är förlåten för allt regn och rusk!
Läste häromdagen att jordgubbarna börjar ta slut – det är änna natta. Nu gäller det att äta ordentligt så länge dom finns kvar.
Har man tröttnat på jordgubbar och glass är …

Midsommar

Nu är det äntligen dags att förklara den riktiga sommaren här, i dag är det midsommarafton och tid till fest.
Vi ska som vanligt fira hos min kompis Stina och just nu ser det ut att bli en midsommar med någorlunda bra väder, tjohoo!
Som alltid är vi ansvariga för osten och …

Sju sorters blommor

I dag när jag hade parkerat bilen efter att ha gjort några ärenden inför den stundande semestern kunde jag inte låta bli att plocka lite vilda blommor. Lustigt nog blev det just sju sorter, kan det betyda att jag kommer få en speciellt kärleksfull sommar…?
Svår fråga, då jag redan har …

Matprat

I dag har jag haft en riktigt trevlig dag med vännerna från kexfabriken, eller som det nu förtiden heter, Orkla …
Vi har varit på MATPRAT tillsammans med massa andra duktiga matmänniskor, kännare, journalister, bloggare och en mängd roliga producenter, till exempel från tång- och syrsamjölsbranschen. Jag skojar inte, jag är …

En vit jul…

… är väl för mycket att begära kanske? Men man vet aldrig, för vi ska åka till Stockholm och fira jul i år och det är ju ändå lite mer norrut.
Här hemma i Göteborg känns snön väldigt långt bort just nu. Den här veckan har väl varit någorlunda okej och i …

Bästa kombon!

I går hade jag en rätt tuff dag, det gick i ett. I och för sig var det mycket som var bra, men när jag kom hem var jag helt slut.
Killarna var och simmade och jag hade lovat fixa middag, men jag orkade inte utan tinade några frallor – det …

September

Jaha, då var sommaren mer eller mindre över för denna gång, tydligen var den inte så blöt som det kändes. Augusti räddade visst situationen ”sommaren 2015” genom att vara extra torr.
Lova mig att utnyttja september, för än finns så många goda söta osttillbehör i frukt och grönsaksdiskarna. Jag köpte till …

Fortsatt sol?

 
Nu är jag tillbaks på kontoret ”på riktigt” igen efter lång och helt underbar semester – Italien och svenska västkusten har visat sig från sina bästa och varmaste sidor. Som ni förstår började vi vår semester i Italien och lagom till att värmen kom till Bohuslän anslöt familjen Svensson.
Har ni …

Sommarfin flicka

Titta på fina Matilda, kunde inte låta bli att dela med mig av hennes skönhet tillsammans med lupinerna. Det påminner mig om att midsommar visst bjöd på lite sol.

Matilda bär på ett fat med Utvaldas fina rågkex som är toppade med löjrom, rödlök och citron, men framför allt med en …

Sommar, sol och sill

Nu skiner solen sedan en vecka tillbaks, jippie! Snart är det midsommarafton och som sagt, vädret är med oss. Vågar vi hoppas på tre S – sommar, sol och sill? Här kommer i alla fall världens enklaste men kanske också världens godaste midsommarkanapé.
Gubbröra och lagrad hushållsost
1 burk matjessill/ansjoviskryddad sill
4 kokta ägg
1 dl majonnäs/gräddfil
1 …

Jobbar hemma!

I dag fredag tog jag mig friheten att jobba hemifrån, både mysigt och effektivt.
Efter att ha fått iväg en offert och ett affärsförslag kände jag mig lite småsugen, till min andra kopp kaffe fick det bli lite ost och kex.
Från Ovikens gårdsmejeri i Jämtland kommer osten Fjällgröna. Den vann guld på …

Mer plommon!

Solen bara skiner och skiner och jag bara njuter och njuter – vilken höst!
Jag lovade er ytterligare ett recept med plommon och här kommer ett som jag gjorde häromveckan. Många gånger upplever jag att när marmelad får stå några dagar så försvinner beskan. Garvsyra kan vara påtagligare i nykokt sylt …

Gott till fotbollen!

Härom kvällen kom några grannar över till oss för att titta på fotboll och jag kände för att fixa till något gott. Man tager vad man haver, sa Cajsa Warg, och vad jag hade hemma var en bit getost. Jaha, vad skall jag hitta på till den?
Idén att blanda den …

Midsommarsnittar

Nu är det äntligen dags att äta sill igen! Det är bara för bra för att vara sant att var svensk ibland, i alla fall om man gillar sill, för nu skall det firas  och självklart gör vi det med sill.
Här kommer ett tips på hur man kan göra om …

Kedjereaktion i påsktid

Idag väckte Rasmus mig med att berätta att ”det är morgon nu mamma och det är massor av dimma”. Min första tanke var ”å vad skönt, för bakom dimman kommer säkert solen titta fram snart” och det gjorde den. Meteorologerna lovar solsken till påsk och för oss som ska till …

Blåst, getost och killingar

getost

Oj, vad det har blåst den senaste veckan. Jobbigt tycker jag – visst blir man lite negativt påverkad. Men vi har ju i alla fall ingen snö som jag hört att det har kommit i Stockholm.
Men i onsdags var vi glada trots regn och rusk, för då var vi på …

Potkäs på julens ostar

Potkäs

Helgerna är över, och jag vill bara passa på att tacka våra fantastiska kunder och alla andra för en jättebra jul. Om ni händelsevis har några rester av julostarna kvar får ni passa på att göra potkäs – supergott!
Potkäs
100 g smör
100 g jul-cheddar
100 g jul-edamer
sherry
kryddpeppar
svartpeppar
Riv ostbitarna, lägg i en fin …

Tryffel får avsluta fantastiska 2013!

Tryffelbrie och tryffelpecorino

Det börjar bli dags att summera året som gått och man kan väl inte annat än säga att det varit ett fantastiskt år – med Saluhallen nyöppnad och kreativiteten på topp!
Jag, Glenn, Charlie och Rasmus kommer avsluta detta år i goda vänners lag, som vanligt i sällskap med våra närmaste …

Friterad camembert i Mitt Kök

Friterad camembert i Mitt Kök

Idag var ostarna, kexen och jag på tv i Mitt Kök. Camemberten blev riktigt bra, rekommenderas!

Next Page →