Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: rött vin

Klassiker i påsk!

Usch vad jag slarvar med mitt bloggande men det har helt enkelt varit lite mycket på det sistone…
Vi öppnar en ny butik i början på maj och det tar ju så klart en hel del tid från mig, men jag klagar inte för det är hur roligt som helst. Den …

Halloween 

Nu är det verkligen höst på riktigt; höstlov, Halloween och All Helgona infinner sig samma vecka. Det har pratats om den första snön och jag som fortfarande har utemöblerna framme…
Vi är i Köpenhamn under lovet bland stinkande ostar, wienerbröd med choklad, ny och fin saluhall och ett pumpafyllt mörkt och stämningsfullt …

När racletten kom till stan

Raclette

Nu är vi mitt i oktober och julen börjar göra sig påmind. Många är vi som börjat planera för vintermörkrets ljusaste högtid och för oss som jobbar med mat och livets goda väntar en period med massor av energi och bråda dagar!
Men var sak har sin tid. I helgen hittade …

Hårdhöst

Hårdost

Så har vi snart kommit igenom augusti, luften om morgnarna börjar kännas frisk och kvällarna har blivit lite mörkare – men det är klart, efter en sommar som denna är det ju lite skönt med en skiftning eller vad tycker ni?
Framför allt så ser jag fram emot att få plocka …

Tjejmiddag

Tjejmiddag

Veckans rader tillägnar jag en av mina äldsta väninnor. Johanna och jag har känt varandra sedan 12 års ålder och nästan varje år sedan dess har hon haft tjejmiddagar i samband med sin födelsedag. I år fyller vi 38 så det har blivit några stycken!
Johanna är en sportig tjej som …

Så kom då kylan till sist

Langres

Marken utanför fönstret är täckt av vit rimfrost, dimman har lagt sig som ett täcke över dalen och månen lyser starkt i den mörka natten, mäktiga intryck.
Pratade precis i telefon med min mamma som funderade på att bjuda på rödvinstoddy till helgen, varmt rött vin med socker och lite vatten. …

Iberico och gröna tomater

Grön tomatmarmelad

I helgen som var fick jag äntligen in alla mina blomkrukor, ja det var på tiden. Frosten hade nypt de stackars växterna flera gånger.
Det betydde också en hög av gröna tomater och en tomatmarmelad. Det går lika bra att koka marmeladen på röda eller gula tomater.
Grön tomatmarmelad
1 kg gröna tomater
5 …

Björnbär- och violkompott

Taleggio

Oj då, nästan hela min första semestervecka gick åt till att städa och slänga grejer men nu är det slut med det för ikväll kommer min lillebror med sambo för att snacka Italien. De skall till Neapel, Capri och favoriten Ischia… avundsjuk? Inte alls.
Jag älskar Italien och med tanke på …

Vårregn och en stinkande Camembert

Camembert

Regnet öser ner utanför kontorsfönstret och jag känner mig lite småfrusen men ändå full av förhoppning om att våren är på väg.
Än är det någon vecka kvar innan de bästa färska getostarna kommer till oss på ostlagret men snart, mycket snart, fylls hyllorna av godsaker från svenska gårdsmejerister, södra Frankrike …

Lucka 14: Saint Nectaire

Den tvättade kittosten Saint Nectaire kommer från de bergiga regionerna runt Mont-Dore, Auvergne. Korna får gå i betesområden som ligger på över 1000 meters höjd, och där är floran kraftfull och varierande med inslag av många olika örter som växer i de här vulkaniska områdena. Osten tillverkas både morgon och …

Lucka 13: Brillat Savarin

Färskosten Brillat Savarin är en av världens mest välkända ostar av typen triple-crème. Under tillverkningen berikas mjölken med grädde, vilket resulterar i mycket milda och krämiga ostar med en fetthalt på cirka 70–75 procent.
Osten började tillverkas redan i slutet på 1800-talet men det var inte förrän på 1930-talet som Henri …

Kalla vindar och värmande stearinljus

En ny vecka har börjat, min familj och jag är fortfarande kvar i mina föräldrars sommarstuga i Bohuslän, vi har haft en helt fantastisk helg! När vi kom upp i torsdags regnade det och det var ruggigt innan vi fick upp värmen i huset men efter lite …