Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Ost i höstfärg

Jag har fått en ny favoritost. Red Fox är en lagrad och omdöpt Leicester PDO från engelska Leicestershire och vad jag kan läsa mig till så har man ystat denna fantastiska ost där sedan mitten på 1700-talet.

Osten är knallorange precis som ett höstlöv, snacka om passande ost i pumpatider. Osten har precis som pumpa och sötpotatis en liten touch av sötma, likheten slog mig faktiskt först nu när jag sitter här och skriver och försöker förklara ostens smak på bästa sett. Red Fox har också en tydlig sälta och påminner därför också om den nu omåttligt populära kombon havssalt & smörkola. Lustigt, allt jag skriver om går i orangerna toner. Vad dricker vi då till?

Självklart en öl i samma färgnyans, och öl som är så poppis nu förtiden. Kan det bli bättre med en IPA eller APA, neeej!

Varför är då osten orange? Jo, den är som så många andra ostar färgad med något som heter annatto. Ett naturligt färgämne från Central- och Sydamerika. Trädet som bär frukterna som man använder för att ta fram färgämnet kallas ibland för läppstiftsträd, passande tycker jag.

Andra ostar med annatto är vanligt förekommande i norra Frankrike, Belgien och Holland.

Ut med er och leta Red Fox eller Leicester, hittar ni bara yngre Leicester kan man absolut lagra den själv i några månader men då i en obruten förpackning. Leta efter osten i halvmanuella ostdiskar nu till jul. Förpackningarna påminner ofta om en kortlek i storlek, lycka till!

/ Jenny

Lämna en kommentar