Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Parmigiano Reggiano ur gömmorna

Parmigiano Reggiano

Tiden rusar iväg!

Jaha, då har det gått en månad sedan julafton och vardagen börjar bli ett faktum igen. Skönt, ja faktiskt.

Häromdagen lärde jag mig att tiden mellan jul och påsk kallas för oxperioden och förklaringen måste ju vara den att man får kämpa lite extra nu, många veckor blir det utan någon som helst vila. I år är den extra lång, påsken infaller inte förrän i slutet av april; annandag påsk, valborg och första maj är alla i vecka 17.

Ja, som ni förstår får man hitta sina egna guldögonblick de närmaste veckorna, vi hade ett i torsdags. För att få upp stämningen lite grann i Saluhallen bestämde vi oss för att öppna ett gammalt Parmigiano Reggiano-hjul. Cirka 40 kg ost som legat och väntat på oss länge… ja faktiskt i fem år!

En ost vinner inte alltid på att lagras, därför är det viktigt att man vet att man har en ost av riktigt god kvalité lämpad för längre lagring. Det som kan hända annars är att osten får lite besk och syrlig smak efter för lång lagring. Fråga alltid om osten är nyöppnad när ni köper från hela hjul, då är den som allra bäst och kanske kan du då unna dig en lite större bit. Önskvärt är fyllighet och inte alltid styrka som främsta egenskap.

Vår Parmigiano Reggiano var fylld av saltkristaller, kolatoner och en aning bränd i smaken. Helt perfekt som tillbehör till januarismala sallader, mörk choklad och självklart en toppenkombination till ett Amaronevin.

Ha det gott hälsar Jenny

3 kommentarer till “Parmigiano Reggiano ur gömmorna”

  1. Johan

    Himla blogg du driver, hörru. Men är du alldeles säker på att det var salt- och inte kaseinkristaller som knastrade mellan tänderna?

  2. Johan

    Himla SMARRIG blogg du driver, menar jag förstås.

  3. Jenny Svenson

    Du var mig en påläst kamrat och vad kul att du gillar min blogg! Tack också till ett jättebra tema för en blogg längre fram i vår.

Lämna en kommentar