Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Så kom då kylan till sist

Langres

Marken utanför fönstret är täckt av vit rimfrost, dimman har lagt sig som ett täcke över dalen och månen lyser starkt i den mörka natten, mäktiga intryck.

Pratade precis i telefon med min mamma som funderade på att bjuda på rödvinstoddy till helgen, varmt rött vin med socker och lite vatten. När mamma var barn under 40- och 50-talen bjöd tydligen morfar och mormor på detta i samband med att man kom för att hämta gran hos dem strax före jul.

Ett vin jag vill passa på att tipsa om som kanske skulle passa till rödvinstoddy är en box på 1,5 liter med Nya Zeeländsk pinot noir, en nyhet på systemet som var helt OK. Jag älskar pinot noir-viner i alla dess former och det är också många gånger ett mycket trevligt sällskap till ost!

Pinot noir är också en av tre druvor i äkta champagne och till champagne är det aldrig fel med lite Langres, en tvättad kittost från Champagne-Ardenne i Frankrike. Osten är cylinderformad, skrynklig och har ett djup i mitten där man med fördel kan hälla några droppar champagne innan servering. Osten är mycket lantlig i doft och smak, det finns en viss syra och smakar gör den som bäst vid cirka fem veckors lagring.

Hälsningar, Jenny

Lämna en kommentar