Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 11: Pecorino Toscana

Hårdosten Pecorino Toscana är den enda osten från Toscana som har fått SUB, skyddad ursprungsbeteckning (området omfattar även delar av Umbrien och Lazio). Namnet Pecorino är ganska nytt. Fram till slutet av andra världskriget hade alla områden i Toscana sitt eget namn för sin cacio (ost) men tillverkningsmetoderna var i princip likadana. Idag styrs man av regelverk och använder oftast pastöriserad fårmjölk. Men ingen regel utan undantag.

Pecorino Toscana är en cylinderformad ost, cirka 15–22 cm i diameter och 7–11 cm tjock, texturen går från ljusgul till halmgul efter mognad och den blir även hårdare ju längre den lagras. Smaken är mild med intensiv, ganska tydlig sälta.

Osten på bilden är tvättad i tomater under lagringen, därav denna färgstarka kant.

Bästa kexkombon: Fina Rågkex och Havssaltade Kex.
Mitt vintips är en Chianti, eller till en mer lagrad ost Vinsanto.
Prova med lite honung till en lagrad Pecorino Toscana ihop med Vinsanto.

Lämna en kommentar