Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 13: Brillat Savarin

Färskosten Brillat Savarin är en av världens mest välkända ostar av typen triple-crème. Under tillverkningen berikas mjölken med grädde, vilket resulterar i mycket milda och krämiga ostar med en fetthalt på cirka 70–75 procent.

Osten började tillverkas redan i slutet på 1800-talet men det var inte förrän på 1930-talet som Henri Androuet gav den namnet Brillat Savarin till minne av den store franske gastronomen och matskribenten Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755–1826).

Brillat Savarin kommer från Île-de-France och är en rund vitost på cirka 500 g, sammetslen på ytan med räfflor som vid lagring går över lite i orange. Osten är mjuk, krämig och gräddig i smaken och med en lite syrlig champinjonliknande doft.

Bästa kexkombon är absolut Havssaltade kex, Salinas, Små Digestive eller Kung Oscars pepparkakor.
Mitt vinförslag är äkta Champagne eller lätta fruktiga röda viner.
Brillat Savarin + jordgubbar = sant!

Lämna en kommentar