Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 15: Banon

Getosten Banon, som kommer från bergen i Provence, är lite speciell på det sätt att den även tillverkas på enbart komjölk och också då kallas Banon. Perioden då den inte tillverkas på getmjölk är ungefär mellan jul och påsk då getterna går i sin. Efter att man har lagrat osten i cirka två veckor så doppas den i eau-de-vie och lindas in i ett kastanjeblad som har torkat. Bladet steriliserar man genom att koka det i vatten och vinäger och får det samtidigt mjukt så att det går att vika runt osten. Sedan knyter man ihop paketet med bast. Efter vad man vet så dök osten upp på marknader och mässor runt år 1270.

Osten är rund och cirka 7–7,5 cm i diameter, inuti är den vit till gulaktig. Allt efter som osten lagras så blir bladen runt den torrare. Som ung har den en mild och lätt syrlig smak men med lagring så utvecklas smaken och blir kraftfullare.

Bästa kexkombon: Fina Rågkex.
Mitt vintips är ett rosévin från Provence.
Här ska man bara njuta av kex och ost i en god kombination.

Lämna en kommentar