Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 16: Langres

Den tvättade kittosten Langres kommer från Bourgogne, närmare bestämt från staden Langres som ligger nordost om Dijon. Den tillverkas enligt gammal sed på helfet komjölk från Champagne humide, vilket är ett område på gränsen mellan Bourgogne och Champagne. Uppe på osten finns det en liten fördjupning som kallas fontaine, i vilken gourmeter under lång tid har hällt några droppar champagne för att förhöja ostens smak.

Langres är en cylinderformad orangegul ost med oregelbunden yta. Smaken är kraftfull och angenäm men blir inte stickig.

Bästa kexkombon: Salinas och Små Digestive.
Mitt vinförslag är Champagne eller något torrt mousserande.
Låt ost, kex och vin få förenas och skippa söta tillbehör.

Lämna en kommentar