Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 17: Kvibille Cheddar

Den svenska cheddarosten är en hårdost precis som sin engelska namne, men där slutar likheterna. Den svenska cheddarosten tillverkas idag bara av Kvibille Mejeri och görs enligt ett unikt recept från 1928 på ett hantverksmässigt sätt. Den känns igen på bomullsväven som sitter runt osten och även på sin konsistens och smak. Lokalt i Halland kallas den ibland för ”skjortost”, för enligt myten så fick ostmästaren under experimenttiden offra skjortärmarna.

Den svenska cheddarn har olika lagringstider beroende på vilken smak och konsistens man vill få fram. Man smaksätter även osten med calvados, portvin och whisky, främst till jul och påsk. Hel kan en ost väga cirka 4,5 kg, men den finns också i en mindre variant som väger cirka 2,7 kg.

Bästa kexkombon: Havssaltade kex och Fina Rågkex.
Mitt vintips är ett Shiraz/Syrah-vin.
Prova med lite körsbärsmarmelad, urgott.

Lämna en kommentar