Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 18: Mont d’Or

Vacherin du haut-Doubs, eller Mont d’Or som den också kallas, är en tvättad kittost med sitt ursprung i Mont d’Or-massivet i alperna. Det är en ost som tillverkas på komjölk från augusti och under hela vinterhalvåret av djur som betar på över 700 meters höjd. När mjölken har koagulerat så omsluts den av ett tunt lager granbark och sedan läggs den i en liten trälåda där den får mogna i cirka tre veckor. Under sommaren används mjölken för att tillverka Comté.

Sen lång tid så träter fransmän och schweizare om ostens egentliga ursprung då den även görs på den schweiziska sidan, men fransmännen har AOC-märkt (ursprungsbetecknat) sin Vacherin för att undvika förvecklingar.

Osten har ett skrynkligt rosabrunt skal och är ljusgul inuti. Smaken är mild och mjuk med inslag av grädde.

Bästa kexkombon: Små Digestive och Lätta Dinkelkex.
Till Mont d’Or kan man prova Beaujolais.
Prova gärna att värma osten i ugn som man gör i Frankrike och servera med kokt mandelpotatis.

En kommentar till “Lucka 18: Mont d’Or”

  1. Provat denna ost varm med grönsaker till (som dipp)! Mkt god sälta, lite grynig och krämig. Franska receptet 30 min i 200 grader med ngr msk vitt vin! God till vitt vin med bra fruktsyra och ev lite restsötma, riesling eller chardonnay från France.

Lämna en kommentar