Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 2: Brie de Meaux

Vitmögelosten Brie de Meaux från franska Île-de-France är en av sju olika Brie-sorter, kanske den mest välkända och en av två AOP märkta. Brie är en gammal och anrik ost som länge avnjutits av franska kungligheter och andra betydelsefulla personer. Under franska revolutionen bannlystes Brieosten då den ansågs vara för ”kunglig”. Den återkom dock så småningom och utnämndes till ”prinsen av ostar, den bästa av desserter”. Brie de Meaux kunde tidigare vara upp till 50 cm i diameter, numera är den runt 25-35 cm.

Brie de Meaux är en platt rund vitost, vitmögelkant med brunröda inslag. Konsistensen är mjuk och jämn utan att vara allt för rinnig. Hos en yngre ost kan en viss kärna finnas kvar, då är ostmassan lite kritaktig i mitten. Osten har en kraftig lantlig doft med inslag av jord och stall. Smaken är mycket snällare med hasselnötter, champinjoner och sälta som smakbärare.

Bästa kexkombon är absolut Havssaltade kex, Salinas och Lätta Dinkelkex.
Mitt vinförslag är kraftigare röda viner från Bordeaux, Bourgogne eller Côtes-du-Rhône, klassiker kräver klassiker!
Underbar ost till sharonfrukt.

Lämna en kommentar