Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 21: Stilton i krus

Stilton är en blåmögelost som kommer från England, närmare bestämt tre counties: Derbyshire, Leicestershire och Nottinghamshire. Och för att komma med mera siffror så är det bara sju mejerier som tillverkar Stilton, men de producerar över en miljon Stiltonostar per år. Osten är döpt efter staden Stilton och dess popularitet har fått hjälp av kända författare som Daniel Defoe.

Nu kan man undra om det verkligen stämmer att det är hjärtat, det vill säga mitten av osten som tas ut och läggs i krus. Nja, enligt min erfarenhet så stämmer inte det riktigt utan det är spillbitar som samlas och läggs ner i kruset. Men den är inte att underskatta för det.

Bästa kexkombon: Fina Rågkex och Små Digestive.
Mitt vintips är ett gott portvin, eller varför inte lite glögg så här precis innan jul?
Kung Oscar-pepparkakor är fantastiskt gott med Stilton.

2 kommentarer till “Lucka 21: Stilton i krus”

  1. Tobias

    Hej, Letar Stilton ost som förvaras i ett svart krus som man finner på bilden. Men vilken affär finner man att köpa den?

  2. Jenny Svenson

    Leta i välsorterade livsmedelsbutiker eller rena ostbutiker, men du får säkert vänta tills jul.
    Lycka till / Jenny

Lämna en kommentar