Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 23: Engelsk cheddar, opastöriserad

Den engelska hårdosten Cheddar tillverkas från början bara på opastöriserad komjölk och kallas då Farmhouse Cheddar. Den ystas på komjölk från ursprungsområdet. Cheddarosten kommer från Somerset i sydvästra England.

Om ni någon gång har provat den franska osten Salers så kommer ni säkert att känna en likhet i både smak och doft, men så hävdas det också enligt fransmännen att Salers är ursprunget till Cheddar. Båda ostarna är lite gryniga och har en tydlig syra.

Bästa kexkombon: Fina Rågkex och Havssaltade Kex.
Mitt vintips är ett rött Bordeaux eller en torr engelsk cider.
Osten är rustik i smaken och passar med ganska smakrika tillbehör som skinka och torkad frukt.

Lämna en kommentar