Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 24: Edamer Gestam

Den holländska osten Edamer, här av Gestam-typ, tillverkas av pastöriserad komjölk som är skummad eller delvis skummad. I och med att fetthalten blir reducerad när man skummar mjölken så upplevs Edamer som lite torrare än Gouda som den annars är väldigt lik. Namnet på osten kommer från att den ursprungligen tillverkades i hamnstaden Edam men idag tillverkas den över hela Holland. Gestam är den mest klassiska osten av Edamer-typ.

Edamer är klotrunda ostar som kan variera i storlek från cirka 1 kilo och upp till 2,5 kilo. Den görs också i blockform. Osten är täckt med ett rött eller gult paraffinlager. Som ung är osten mild och med ökad lagring blir smaken kraftigare.

Bästa kexkombon: Havssaltade Kex och Fina Rågkex.
Mitt vinförslag är ett torrt och fruktigt vitt vin.
Edamer har av någon anledning fått en säker plats på det svenska julbordet så njut nu idag av alla godsaker.

Oh, vad massa information ni fått de senaste 24 dagarna. Nu pausar vi lite va? Men vi hörs igen i mellandagarna, så till alla mina ostkompisar en riktigt

GOD JUL!

Lämna en kommentar