Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 3: Valençay


Legenden säger att getosten Valençay från början hade formen av en riktig toppig pyramid. När Napoléon, på sin väg hem från de förfärliga krigsslagen i Egypten, stannade till vid slottet i Valençay påstås han ha varit så less vid åsynen av ännu en pyramid att han tog sin värja och skar av toppen på osten.

Efter tillverkningen så täcks denna ost med ett fint lager av aska, vilket under den 3-4 veckor långa lagringen får ett gråaktigt mögel. Valençay kan avnjutas under flera lagringstadier, färsk och syrlig-halvtorr-torr

supplementation remains difficult. Questions still remain(2) Direct Treatment Interventions for ED generic viagra online.

.

Valençay är en pyramid avskuren ungefär på mitten

. 6-7 cm hög med ett gråsvart skal och kritvit inuti. Fast i konsistensen, blötare i början men torkar efter några veckors lagring. Valençay har en utpräglad getsmak och är man nybörjare på getost så skippa skalet .

Visste ni förresten att getter inte tar upp karoten från gräset på samma sätt som kor gör? De ger därför en vitare mjölk och i slutändan också en vitare ost.

Bästa kexkombon: Fina Rågkex.
Mitt vinförslag är klassiska viner från Val de Loire tillverkade av druvan Sauvignon Blanc, såsom Sancerre eller Pouilly Fumé. Gott till kraftigare getostar är också unga röda viner på druvan Pinot Noir.
Saltat smör och honung är fina smaker tillsammans med Valençay.

Lämna en kommentar