Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 4: Getmese

Getmese är produkten man får när man kokar ner vasslen och det som bildar mesen är äggvita och mjölksocker. Vattenhalten i mesen är det som avgör om det blir bredbart eller en fast mese. Mese är ett väldigt nyttigt pålägg på kex, och det är även väldigt gott att smaksätta till exempel såser med mese då det har en speciell sötma.

Getmese finns antingen på burk eller i bit som säljs i lösvikt, den vi använder oss av kommer från Skärvångens Bymejeri i Jämtland.

I Norge äter man jättemycket mer mese än i Sverige och norrmännen kallar den för Brunost.

Bästa kexkombon: Fina Rågkex.
Mitt vintips är ett vin på Sauvignon Blanc-druvan eller en god kopp te.
Prova att blanda i lite mese i smält choklad när du gör julgodis.

Lämna en kommentar