Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Det blir allt kallare

Igår red jag ut med min häst under senare delen av eftermiddagen och kände kyla för första gången denna höst – underbart! Solen sken, det doftade blöta blad och överallt växte det svampar, gula, bruna, men också den vackraste av dem alla – den trolska och pampiga röda flugsvampen. Både doften av min häst, skogen och den lite blöta konsistensen av vår färgglada natur påminner mig om ost!

Tyvärr har jag inte hunnit ut och plocka kantareller som jag lovat er skulle ha syltats in till mitt nästa blogginlägg, men jag hoppas på att komma ut en sväng på söndag.

Däremot gjorde jag en höjdare i lördags då vi hade gäster hemma på middag. Efterrätten jag gjorde var en försvenskad dansk äpplekaka med influenser från Italien.

Äppledessert till 6 personer

  • 12 äpplen
  • 12 Digestivekex
  • 1 dl mascarpone
  • 1 dl mandeltoppar
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 kanelstång
  • 1 dl crème fraiche
  • kanel
  1. Koka ca 12 skalade och delade äpplen tillsammans med en hel kanelstång, koktiden kan variera lite beroende på äpplesort, men lite tuggmotstånd är alltid gott. Ha alltid lite kokande vatten i botten innan du lägger i äpplena så slipper de koka fast innan de släppt sin egen fruktsaft.
  2. Blanda mejeriprodukterna med hjälp av en elvisp så tjocknar grädden lättare.
  3. Krossa kexen och mandeltopparna.
  4. Varva sedan kexblandningen med äpplemoset, toppa med ostkrämen och strö över lite kanel.
  5. Serveras kyld, gärna med ett sötare vitt vin då desserten har en påtaglig syra.

Lovar att skriva några rader nästa vecka och hoppas verkligen att jag hittat lite kantareller så att vi kan para ihop dem med en god ost.

Föresten vet ni att det är ostfest denna helg i Piemonte, Italien, i en stad som heter Bra. Från och med idag fram till på måndag arrangerar Slow Food en ostmässa utomhus i den gamla staden. Säkert ett 50-tal utställare från hela världen ställer ut sina specialiteter – ostar av alla de slag. Jag hade gärna åkt ner men jag får leva på minnet sedan förra gången, ännu är mina tvillingar för små för att lämnas eller åka med.

Må så gott så länge i den underbara höstsolen!

Lämna en kommentar