Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Det är inte jul riktigt än…

Igår tog jag mig en dag för mig själv på stan för att uträtta lite ärenden. Jag hann också med en fika med en kompis som har en butik precis som jag. Min väninna säljer inte ost utan har en helt underbar interiörbutik med de mest fantastiska julkreationer du kan tänka dig. Efter att ha varit i hennes butik en stund kände jag en otrolig längtan till jul. Men det är ju inte jul riktigt än så vi måste härda ut och vänta några veckor till annars blir vi trötta på vår finaste högtid redan innan den börjat på riktigt.

Finns det något som är godare än ost, kex och vin en ruskig höstkväll? Låt oss därför inte förkorta tiden för härliga mustiga viltgrytor, jordärtskockor, rotfrukter och igen ost, kex och vin fram till julen kommer.

I mitt förra inlägg skrev jag om en fransk ost, Mont Do´r, som bara tillverkas under vinterhalvåret. Jag vill nu också passa på att flagga för en svensk variant, Granbarksost, som finns i flertalet välsorterade ostdiskar. Även denna ost har ett bälte av granbark som tillför en viss friskhet till den ganska så smakrika osten. Till en smakrik ost som Granbarksosten passar Salinas perfekt. Jag måste erkänna att jag har fått Salinas på hjärnan, en klassiker som står sig bra mot alla nykomlingar. Att Salinas presenterar både sälta och sötma är nog dess främsta egenskap!

Gott efter maten så här års är saltare ostar och ett glas med ett sötare vin. Klassikerna är Portvin från Portugal eller Sauternes från Frankrike men det finns många andra söta viner som är minst lika goda. Prova er fram och hitta er egen favoritkombo. Ostar som passar till sötare drycker är främst tvättade kittostar och blåmögelostar. De gula ostarna som vi kallar för tvättade kittostar är just tvättade eller behandlade med salt under dess lagring. Nästan alla blå ostar är salta fast de finns sorter som är mer salta än andra t.ex. Roquefort. Roquefort är en fårost från Aveyron i Frankrike och sägs vara en av de äldsta ostarna i vår tid. Det finns en söt liten historia om hur den kom till:

En herde var ute och vallade sina får och skulle precis sätta sig för att äta sin medhavda lunch i en grotta när hans fästmö kom förbi. Självklart började herden tänka på annat och glömde helt av sin lunchlåda. Några veckor senare kom herden till samma grotta för att vila och hittade då den glömda lunchlåda. Till sin förtjusning hade fårmjölken förvandlats till den godaste av ostar med hjälp av kalkgrottans naturliga mögelkulturer. Än idag lagrar man Roquefortosten i dessa grottor och osten är en av Frankrikes främsta exportvaror!

När man serverar en så elegant och smakrik ost som Roquefort till ett lika högtidligt Sauternesvin, tycker jag personligen att man skall hoppa över frukter och marmelader. Ett neutralt kex som Utvaldas Lätta Dinkelkex eller Fina Rågkex passar bäst. Vill man avstå från vin kan man alltid servera salta ostar med ett sött Digestivekex.

Tänk nu på att inte börja julstressa för tidigt!

Lämna en kommentar