Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Det blir nog ett grönt nyår!

Fikon och taleggio

Regnet öser ner och det blåser stormbyar utanför fönstret. Tyvärr är de enda färgerna man ser grått och grönt. Jo men visst, det är nyår om tre dagar… stämningsfullt, not!

Det är bara att bestämma sig för att vädret inte får ta överhand över humöret, här skall firas nyår med bravur ändå!

Vi skall till Stina och Max, våra ständiga vapendragare vid högtider. Som ostbutiksägarinna kände jag mig manad att hjälpa till med några små munsbitar till champagnen: en smakrik, helst opastöriserad, taleggio med fikon och honungsrostade mandlar.

Att rosta mandlar och nötter till ost är en absolut favorit och mycket enkelt:

Hetta upp en panna och bränn snabbt av de grovhackade mandlarna. Slå på flytande honung, gärna en mörkare sort som till exempel kastanjehonung. Vänta tills det täckt alla mandlar och bubblat upp ordentligt, slå sen ut blandningen på ett bakplåtspapper.

Servera ost, färska fikon och mandelkrosset på Lätta Dinkelkex. Det är absolut det bästa kexet när man vill att ost och dryck skall få bära fanan, som vid detta tillfälle då drycken är en äkta champagne.

Ett tips är att dricka de bästa vinerna/champagnen tidigt under kvällen och hellre skåla i något mindre kostsamt då smaklökarna ändå gjort sitt!

Gott Nytt År kära ostkamrater och på återseende 2012!

Lämna en kommentar