Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucia

Trou du Cru

Igår var jag en sväng i Saluhallen mellan lite olika möten jag hade i stan och då passade jag på att ta med mig något hem för att blogga om inför Lucia. Vad skulle jag välja? Såklart något med saffran. Pepparkakor känns lite förlegat nu, men saffran däremot – heja heja!

När man googlar saffran får man från Wikipedia två sidors läsning och jag har precis lärt mig att i Iran där en stor del av all saffran kommer från så kostar saffran mellan 7 000 och 8 000 kr/kg medan vi västvärlden får betala upp mot 15 000 kr/kg för krokusguldet.

I alla fall, vi har en fransk tomatmarmelad smaksatt med saffran och den fick det bli. Snabbt slängde jag ur mig frågan till Lisa och Christina som jobbade vilken ostsort de brukade rekommendera den till. Tvättade kittostar, ok, då får det bli en Trou du Cru från Bourgogne. Det är en ost som påminner om mer kända Epoisses, ”min favoritost”, men bara är en femtedel så stor. Denna lilla söta juvel har massor med smak och doft men samtidigt har den en himmelskt len, smörig och krämigt animalisk gräddig ton.

Till en halvsöt riesling och mina nuvarande favoriter Lätta Dinkelkex fick Glenn och jag fira helg ytterligare en dag.  Att detta lilla kitt får följa med upp till Mollösund där vänner bjuder på pepparkaksbak i helgen känns självklart.

Lussa på nu vänner, jag skall njuta av skönsång på dagis under fredagmorgonen.

/Jenny

Lämna en kommentar