Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Nu är äntligen julen här!


Hemma hos mig har vi satsat på egen tillverkade julgrupper, det är kul och man kan använda egentligen vad som helst. Min favorit grupp är den med vita hyacinter och svenska småfåglar, lite kitschig men också väldigt verklig. För just nu är det vitt utanför fönstret och småfåglarna sitter i vårt fågelbo och äter kex.

Det finns massor av tillfällen under julen att äta ost och många av oss har väl redan hunnit äta ett flertal pepparkakor med ädelost, min favorit bland blåmögelostar är absolut Saint Agur!

Andra goda ostar till pepparkakor är Brillat Savarin, Brie, Kvibille Ädel och Stilton. Det behöver alltså inte vara en blåmögelost utan alla ostar med sälta och inte allt för mycket smak av jordkällare är gott till.

Tänkte nämna några ord om julens absoluta favoriter; holländsk Edamer gärna av märket Gestam, svensk eller engelsk Cheddar och engelsk Stilton.

Holländsk Edamer är en mild röd alldeles rund ost som tillverkas efter sitt ursprungliga recept på fabrik, tyvärr finns det ingen gårdstillverkad ost att få nu för tiden. I receptet står det att man skall använda sig av den helfeta morgonmjölken och den mindre feta kvällsmjölken i samma ystkar för att få rätt fetthalt på osten
. Edamer är en ost för barn men vem vill inte känna sig lite barnslig ibland

and should therefore be reserved for select cases failing How long does sildenafil last? e.g. by walking on.

.

Någon typ av Cheddar tillverkas nästan i alla större ostproducerande länder, här i Sverige har vi vår välkända Kvibille Cheddar från Halland. Den allra första Cheddarosten kommer från England, West Country, och är mycket större en vår svenska variant, den kan väga upp till 25 kg att jämföra med den svenska på drygt 4 kg. Osten var från början alltid opastöriserad och tillverkades främst under sommarhalvåret då det fanns mycket mjölk och korna hade gott om bra bete. Att tillverka hårda ostar under sommarhalvåret var vanligt förr i tiden, det var ett bra sätt att bevara proteinrika livsmedel till de kalla vintrarna. Att ta fram en lagrad Cheddar till jul är alltså inget nytt påhitt.

Engelsk Stilton, julens absolut mest typiska blåmögelost, tillåts bara att tillverkas i Nottinghamshire, Leicestershire och Derbyshire och då framför allt under september månad. Mjölken är inte lika fet då som under sommaren och temperaturen varken för varm eller kall utan helt perfekt för att få fram den bästa osten. Till Stilton är det underbart gott med ett glas portvin, fikonmarmelad eller varför inte ett sött Digestivekex.

De senaste åren har vi märkt att det är många som börjat fira lite mer alternativ jul med mindre korv och skinka och mer ost och utländska delikatesser. Det gör att det ofta finns ett jättefint utbud av bra ost att kombinera med kex i kyldiskarna så här års.

Nästa vecka skall jag tipsa om nyårs ost, ost och kex till Champagne! Ohhhhhhhh va mycket gott det finns att skriva om vi får se vilka godbitar jag väljer ut .

Ha nu en riktigt skön jul och mys så mycket ni bara kan!

En kommentar till “Nu är äntligen julen här!”

  1. sär skrivning

    ”egen tillverkade julgrupper”
    ”favorit grupp”
    sär skrivning

Lämna en kommentar