Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Tidigt julmys med Chaumes och äpplen

Snön vräker ner över Göteborg idag. Den kommer flygande från alla håll, typiskt västkustfenomen tror jag. Men man kan inte säga annat än att man får lite julkänslor mitt i snökaoset, och till skillnad från min förra blogg för en vecka sedan så tänker jag nu börja skriva om julen.

Röda äpplen, det är jullikt det. Söta och friska, lagom stora Ingrid Marie tillsammans med kanel fick bli mitt första julkok.

Äpple- och kanelkompott

5 äpplen, Ingrid Marie
1 dl råsocker
1 dl sött vitt vin (Moulin Touchais, mycket bra ostvin)
2 stora kanelstänger

Låt äpplen och råsocker koka samman i ca 20 min. Tillsätt vinet mot slutet och låt kompotten koka till önskad konsistens. Jag brukar fiska upp lite av skalet i slutet av kokningen, men inte för tidigt, det ger kompotten en så härlig röd färg. Förvara alltid sylt och marmelad i rena torra burkar kylskåpskallt.

Chaumes är en jättetrevlig och god ost som passar utmärkt till Salinas och detta lilla kok. Chaumes är en så kallad tvättad kittost och det betyder att man under lagringen behandlat, penslat, doppat eller baddat osten i saltlösning. Osten får då lite extra smak men också mycket längre hållbarhet.

Chaumes är inte så långt från en Brie men med mer ladugårdsfeeling både i smak och doft, alltså en ost som passar mycket bra till söta kompotter. Man behöver inte vara rädd för att frukten och sötman skall ta död på osten.

Mys på under första adventshelgen och glöm inte att vräka i er blåmögelost och Kung Oscars pepparkakor, de har ordentligt med smak. De bästa ostarna är Saint Agur, Kornblomst, Kvibille Ädel och så klart Stilton!

Nej, dags att ge sig ut i trafiken. Bara att önska sig själv lycka till…
Snöiga hälsningar Jenny

Lämna en kommentar