Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Äntligen kräftskiva

Nu är det dags för kräftor! Antingen den illröda insjökräftan eller havskräftan. Jag väljer att inte ta någons parti utan gratulerar dem båda till att vara något av det godaste jag vet! Tillsammans med några vänner åt vi kräftor i lördags kväll och jag tänkte ge er läsare lite idéer till en lyckad skiva.

Ostarna är lätta, alltid när det gäller svenska traditioner äter vi lagrad prästost eller Västerbotten – det är Sveriges ostar nr 1. Passar utmärkt till sill, snaps och kräftor typiska råvaror på vårt svenska smörgåsbord.

Kul till kryddad snaps är också tvättade rödkittsostar, de är ibland smaksatta med kummin. Om inte – smaksätt dem själv med kummin eller dillfrön. Bästa kexet är absolut Salinas men för den sanna kumminälskaren finns ju det redan kryddade kexet Fina Rågkex. Skär upp osten i kuber eller stavar, ofta glöms den bort då man måste hyvla och lägga den på bröd. Osten är god även utan sällskap.

Att snapsa är ibland lite riskabelt men samtidigt väldigt kul, sången och drycken får ofta gästerna att komma i rätt stämning. För att kunna sjunga så mycket som möjligt brukar jag späda ut snapsen lite med flädersaft. Några dagar innan kräftskivan spär du ut spriten och låter några dillkronor få ligga och dra. Strax innan gästerna kommer sillar du bort dillkronorna och slår upp den kylda flädersnapsen i rena fina flaskor. Flaskorna har du fyllt med en fräsch dillkrona och varför inte lite blomsterkrasse eller en ringblomma, snyggt!

Digestivekex och prästostpaj

125 gram saltat smör
2,5 dl vetemjöl
5 Digestivekex
0,25 dl vatten

150 gram extralagrad prästost
2 ägg
2 dl grädde/mjölk

Mixa ingredienserna till pajskalet och tryck ut den i en normal stor pajform, strö ut den rivna prästosten. OBS! Viktigt att du väljer en lagrad ost då pajdegen är lite sötare än normalt! Häll över äggstanningen och grädda pajen i ca 30 min i 200 grader.

Hoppas nu ni tar er tid att fixa en härlig kräftskiva, det är ju så gott! Och glöm inte att man kan äta huvudet också…

Snart fyller jag 35 år så nästa gång jag skriver blir det nog lite kalasstämning!

Hälsningar Jenny

6 kommentarer till “Äntligen kräftskiva”

  1. Tjena bästa osttjejen!
    Detta var precis vad jag behövde. Bra tips på ostar till Kräftskivan och jag skall absolut testa snapstrixet! Återkommer med hur det gick!

  2. Helene

    Jag ska absolut testa pajen!
    Du har en fantastiskt trevlig blogg!
    kram Helene

  3. Kia Svensson

    Tjena Svensson!
    Satt just och surfade på vilka ostar som passar till en kräftskiva och hips vips ploppade din sida upp, kul!
    Superfin sida med fantastiska tips!
    Må så gott!
    Kram Kia

  4. Barbro Esbjörnsdotter

    Hej
    testade digestive- och prästorstpajen i fredags till kräftskivan. Succé. Så otroligt god. T o m min pajhatande man älskade den.
    Tack

  5. Roland Pettersson

    Intressant detta med ostar

    Det går mycket väl att byta ut Västerbottenosten mot Minimunk en ost från det lilla lokala Gäsene mejeri, om ni nu kan få tag i den.
    Den är mycket krämigare, en riktig höjdare.
    Gäsene mejeri har också en ost som heter Bondmoran den kan med fördel ersätta Prästosten.

  6. Bra information! I helgen blir det nog en liten kräftskiva med familjen och till det ett par goda ostar.

    /Mats
    Ostbrickan.se

Lämna en kommentar