Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Blåbärskompott med chèvre och Fina Rågkex


Idag är det en helt underbar höstdag
. Den började kall och blåsig men har allteftersom dagen gått blivit bättre och bättre. Jag bor längst uppe i en backe i Sävedalen, precis utanför Göteborg, och just nu tittar jag ut över berget på andra sidan dalen och njuter av utsikten, en palett av höstens färger

• Pelvic / perineal / penile trauma : cialis generic • ”Do you have any difficulties in your work situation?”.

.

Jag gläds med alla som tidigt i måndags befann sig ute på havet för att fånga havets röda guld, eller rättare sagt svarta guld . Tänk ändå vad märkligt det är att humrar skiftar färg när man kokar dem. Vilken dag för hummerpremiär, tydligen var blåsten på morgonen bara positiv för då skulle hummern tydligen vara mer rörlig och då lättare att lura in i burarna
.

Tyvärr har jag inget bra hummerrecept att dela med mig, men en god liten blåbärskompott tillsammans med lite getost går säkert ner efter er förhoppningsvis trevliga hummeranrättning till helgen.

Och jag vill bara passa på att informera om att kilopriset för hummer på morgonen var 7 300 kr i Fiskhamnen här i Göteborg!

Blåbärskompott

500 g blåbär
1 dl socker
2 msk punsch
1 dl mandelflarn

Koka blåbär och socker i ca 30 min på svag värme.
Låt övriga ingredienser koka med de sista fem minuterna.
Låt svalna och stelna till i en ren burk innan ni ställer den i kylskåpet.

Servera gärna den lite söta och friska kompotten till getosten Briquette de Chèvre eller någon annan smarrig get. Briquette de Chèvre är en så kallad lactique-ost och det betyder att man använt väldigt lite löpe, eller ingen alls, vid framställningen. Nästan alla färska och lite syrligare getostar är tillverkade på detta sätt. Andra mer kända lactiquer är Selles-sur-Cher, Valencay och Sainte Maure.

Bäst till getost är självklart Utvaldas Fina Rågkex!

Dags att sticka utomhus ett tag! Soliga hälsningar, Jenny.

2 kommentarer till “Blåbärskompott med chèvre och Fina Rågkex”

 1. Lillemor Borell

  Hej!
  Jag en verklig ostälskare och tackar för alla fina råd och upplysningar. Bl a tycker jag att annonsen med Utvalda serveringsförslag är ypperlig, snabbt får man idéer genom cirkeln. Jag antar att det är fler än jag som dock upptäckt att ”havssaltade kex med hårdost inte har valnötter på bilden utan pistagenötter (som i och för sig går lika bra).
  Hälsningar
  Lillemor Borell

 2. Helene

  Tack för alla trevliga tips. Kram Helene

Lämna en kommentar