Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Höstkänslor


Äntligen är hösten här och man kan falla in i sina gamla rutiner som förhoppningsvis är finslipade under sommarens semester. För min del är det massor av ost och kex på schemat men också en hel del hemmaarbete med mina tvillingpojkar
. De har just börjat äta så jag kokar puréer i massor av trädgårdens fruktskörd.

Jag har tre stora äppleträd i trädgården som ger massor med frukt i år. Allt för mycket för att barnen, min man och jag ska hinna äta upp allt.

Därför tänker jag koka marmelader som passar till ostar, bättre present finns inte än att komma med en hemkokt kompott, en god bit ost och varför inte en påse Utvalda kex!

Jag fick lite frågor i somras av er läsare som handlade om just hemkokta marmelader till ostar
. Jag tänkte därför spinna vidare på det och ge er lite tips efter säsong och rekommendera goda ostar till.

Från Normandie i Frankrike kommer inte bara äpplen och päron för cidertillverkning utan också kanske världens mest kända ost och Napoleons favorit

The identification and recognition of associated medical cheap viagra the time) Sometimes.

.

Camembert – en vitmögelost som skapades under franska revolutionen omkring 1789 av bondkvinnan Marie Harel och den döptes efter hennes hemstad Camembert i Normandie . Efter att ha hjälpt en präst från staden Meaux undan den blodiga revolutionen kunde hon få till osten till dess perfektion, då han hade rätt recept till Brie de Meaux.

Camembert har en kraftig lantlig doft med inslag av jord och champinjon. Smaken är krämigt kraftig med en viss känsla av nöt. Smaken och doften är alltid kraftigare hos en opastöriserad ost.

Liknande ostar är Brie, Vacherol eller Chaume och kex vi tycker passar bäst till är Salinas, Lätta Dinkelkex och Fina Rågkex.

Min äpplekompott

  • 10 äpplen
  • 1 dl mörkt socker
  • Saften från en halv citron
  • 0,5 dl delade hasselnötter
  1. Skala och kärna ur äpplena, låt dem koka upp på svag värme och slå på sockret. Låt frukten koka ca 25 min innan du tillsätter citronsaft och hasselnötter.
  2. Smaka alltid av så du säkert är nöjd med balansen mellan syra och sötma.
  3. Tänk alltid på att ha rena och torra burkar. Vill du kan du ju alltid koka med pektin.

Gott att dricka till camembert och äpplen är en torr eller halvtorr äppelcider, kanske ett glas pinot noir-vin, och för den som vill ha alkoholfritt, rekommenderar jag äppelmust.

Hoppas på att mitt nya lite mer informerande bloggande faller er i smaken – fler ostar, kex, kompotter och dryckesförslag kommer under hösten. Om nu någon inte vill koka egen kompott så självklart finns det massa goda burkar med både äpplen och päron i handeln som passar utmärkt till ost och kex.

Nästa gång tänkte jag sylta kantareller och rödlök tillsammans med ostar och viner från Alsace.

Hälsningar Jenny

Lämna en kommentar