Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Plommon!

Plommonkompott

Hösten är här, härom dagen blev det kallt i Göteborg – men vad den är vacker. I Sävedalen där jag bor har vi sett regnbågen nästan dagligen den senaste veckan, skiftande och magiskt väder!

Området jag bor i är säkert hundra år och det betyder många gamla fruktträd, tyvärr har vi inget eget plommonträd men många av våra grannar har och vi har fått smaka som tur är. Söta plommon är ett trevligt sällskap till alla sorters ostar, nästan lika bra som sharon. Men se upp för ung frukt då det är allt för mycket garvsyra kvar i skalen och det passar sällan med vin.

En rolig liten historia om hur vi har det hemma: Glenn hade köpt lammkorv som vi åt häromdagen i tortillabröd med sallad och getost. Charlie, min femårige son, ville hellre ha den typen av ost som han gillar bäst, alltså någon typ av alpost. Dagen till ära fanns det bara treårig Comté i vårt kylskåp. Tyvärr tyckte Charlie att korven var väl stark så för att neutralisera smakerna varvade han med den treåriga osten och grannarnas söta plommon, snacka om att tidigt hitta goa kombinationer!

Lovade att komma med ett recept på plommonkompott till ost för några veckor sedan, här kommer det:

Plommonkompott

1 liter söta plommon
3–5 dl socker, efter egen smak
1 dl rosévin
1 vaniljstång

Koka i cirka 45 minuter tills det börjar bli lite segt och kolalikt i konsistensen. Tänk på att många gånger när jag kokar blir det av vad jag har hemma och just idag var det rosé. Hade absolut gått lika bra med en skvätt vitt vin. Häll på rena burkar, perfekt att ge bort istället för blommor tillsammans med en bit brie – eller varför inte Saint Albray, om man gillar lite mer smak.

Salinas är ett fantastiskt gott kex som ibland känns vanligt men som gör sig perfekt till tvättad kittost.

Trevlig helg och lova mig att ta hand om i alla fall en del av vår svenska fantastiska frukt!

/Jenny

Lämna en kommentar