Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Valnötsmarmelad i valtider

Igår var det val i Sverige och det kändes. För visst blir det i en viss stämning i luften då alla, i alla fall runt 84 procent av alla som fick lov att rösta gör något gemensamt. Gemensamt? Självklart är det så att inte alla röstar lika, men att man tycker till och att vi alla i Sverige får lov att rösta är det viktigaste.

Vad skall man då skriva om i valtider? Varför inte om valnötsmarmeladen jag gjorde i helgen, fniss fniss!

Päron- och valnötsmarmelad med Xanté päroncognac

5–6 stora päron
0,3–0,5 dl råsocker
0,5 dl hackade valnötter
2 msk Xanté
saften från en halv citron

Koka päron och råsocker i ca 35 min på svag värme.
Låt övriga ingredienser koka med de sista fem minuterna.
Låt svalna och stelna till i en ren burk innan ni ställer den i kylskåpet.

Jag hade två ostar hemma i helgen: en getost från Val de Loire (passande namn) och en urgod liten rackare från franska Pyrenéerna på fårmjölk. Det finns flera olika sorters ostar därifrån som är väldigt lika. Min hette Argui och den fick jag från Androuet, den lilla franska ostbutiken på Nybrogatan i Stockholm. Andra liknande ostar kan heta Ossau-Iraty, Baskeriu eller Napoleon. Dessa ostar skiljer sig mycket från Manchego och Pecorino där man pressat ut mer vätska och ofta lagrat ostarna lite längre.

Dags att ta tag i dagens huvuduppgift, ostförteckningar till en ny Kvantum som öppnar i Sannegårdshamnen i Göteborg om några veckor.

Ut och plocka päron, de sjunger på sista versen nu!

Lämna en kommentar