Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Paj med Salinas och kantareller

Idag är det måndag igen och det känns faktiskt helt ok. Att solen skiner och att det är lite kyligt i luften hjälper en att bli piggare.

Dagens agenda är fullproppad med provsmakning, dags att bestämma sig för vilken Stilton vi skall sälja till jul. Parmigiano Reggiano och Mozzarella har vi också fått lite nya prover på och det ska bli intressant att se vad vi kommer fram till. Ostar med samma namn kan skilja sig otroligt mycket åt, det gäller därför att kunna lita på sin leverantör och sedermera butik.

I helgen skojade jag till det lite med kexet Salinas, och vad gott det blev, toppenresultat!

Paj med Salinas och kantareller

Pajdeg
3 dl vetemjöl
16 st Salinas-kex
175 gram normalsaltat smör
1/3 dl vatten
Blanda och låt degen vila en timma (om den finns). Platta ut degen i en form med löstagbar botten och förgrädda i ugn 175–200 grader ca 10 min.

Fyllning
1 liter gula kantareller
1 gul lök
2,5 dl mellangrädde
1 dl vitt vin
salt och peppar
Börja med att steka löken genomskinlig. Bryn svampen ordentligt i en egen stekpanna och tillsätt löken mot slutet. Sedan tillför du grädde och vin och låter sjuda tills det tjocknar lite grann. Häll svampen i formen.

150 gram lagrad prästost
1 dl mjölk
1 ägg
Blanda ost, ägg och mjölk, och häll blandningen över svampen.
Supergott till en härlig sallad med färska fikon istället för tomater!

Lämna en kommentar